Tillbaka till bloggen

Vårens 10 bästa marktäckare

Vårens 10 bästa marktäckare

Ett hav av vackra blommor – vårens 10 bästa marktäckare

Om du fick chansen att förvandla din eländiga och trista vinterträdgård till ett myller av muntra färger som täcker minsta lilla skamfläck på marken – visst skulle du göra det då? Använd dig av marktäckare – blomsterlökar som bildar ett vackert täcke över hela trädgården – perfekt för att ge glans åt kala fläckar under träd och buskar, liva upp gräsmattan och dölja mindre tilltalande områden i trädgården.

Naturaliserande blomsterlökar
Alla marktäckande blomsterlökar som vi presenterar i den här bloggen har lätt att naturalisera sig, vilket innebär att du bara behöver plantera dem en enda gång. Efter detta återkommer de år efter år. Flertalet av dem förökar sig dessutom så att du kan vara säker på att få ett allt större blomsterhav för varje år.

Vårens 10 bästa marktäckare

1. Scilla Siberica som marktäckare
Som en av de mest produktiva naturaliserande växterna i vårt sortiment förtjänar den himmelsblå Ryska blåstjärnan första platsen på den här listan.

2. Snödroppar som marktäckare
Marktäckare blommar i allmänhet i början av säsongen. Snödroppar har fått sitt namn inte bara för sin vita färg utan också för att de ofta blommar när det fortfarande finns snö kvar på marken. Den här blomman är en perfekt marktäckare som inte kräver någon som helst skötsel.

3.Vintergäck som marktäckare
Den gula vintergäcken eller Eranthis Hyemalis blommar samtidigt som snödropparna och påminner väldigt mycket om smörblommor (knappast förvånande eftersom den tillhör samma familj). Den trivs i lucker, rik jord med mycket humus.

4. Stor vårstjärna som marktäckare
En annan extremt frodig naturaliserande lök är Chionodoxa Lucilea eller Stor vårstjärna. Det räcker att du planterar denna vinterskönhet en enda gång för att du ska kunna njuta av ett ständigt växande färghav i flera år framöver.

Vårstjärna

5. Spansk klockhyacint som marktäckare
Betydligt senare in på säsongen, sent i maj och tidigt i juni, tittar plötsligt en ny marktäckare upp i stora blå, vita eller lilarosa färgstråk. De spanska klockhyacinterna i den här mixen lockar till sig mängder med bin, fjärilar och andra pollinatörer, något som gör dem till ett oumbärligt inslag för en välmående trädgård.

6. Porslinshyacint som marktäckare
Porslinshyacint, Puschkinia Libanotica, är fantastisk som marktäckare under vårgröna träd och bildar ett vackert scenario var helst du väljer att plantera dem (så länge bara jorden är väl dränerad). Blommorna utgörs av rena vita kronblad som genomkorsas av en mjukt blå linje, och när den väl slår ut i blom doftar den helt underbart.

7. Anemoner som marktäckare
Anemoner är utmärkta som marktäckare tillsammans med större blomsterlökar som Hyacinter och tidiga Tulpaner. Denna Anemone Blanda Mix gör allt den kan för att täcka de mindre lustiga delarna av trädgården och bildar en vacker klädnad i vitt, rosa och lila.

8. Påskliljor som marktäckare
Narcisser är kanske inte de första blomsterlökar man kommer att tänka på när det handlar om marktäckare, men deras miniatyrversioner är faktiskt helt perfekta för att täcka större områden i trädgården som kan behöva muntras upp. Mini Daffodil Rock Garden Mix är en perfekt kollektion att börja med - extra bonus: den är rådjurssäker.

9. Krokus som marktäckare
Krokusar växer ofta i små separata klungor, men med lite smart plantering kan du låta dem ta över hela trädgården under några härliga veckor varje vår. I vår Krocus Sempre Avanti Collection hittar du de två mest iögonfallande krokusfärgerna: gult och lila som bjuder på en färgsprakande blomsterfest redan på senvintern.

10. Pärlhyacint som marktäckare
Pärlhyacinter har verkligen allt: De är rådjurssäkra, väldoftande, bi-vänliga, naturaliserande och förstås väldigt, väldigt vackra. Muscari Latifolium är en alldeles särskild medlem av Muscari-familjen, med ax som först är mörkt blå och sedan övergår till blålila mitt på axet.
Vårens 10 bästa marktäckare


Var kan du köpa marktäckande blomsterlökar?
Känner du dig inspirerad av någon av de här marktäckarna? Nu är tiden perfekt att börja plantera dina marktäckande blomsterlökar inför våren. Gör ett besök på vår hemsida eller gå direkt till ovanstående länkar för att beställa dina favoritlökar med bara några klick. Vi ser till att de levereras hem till din dörr – snabbt och säkert.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.