Tillbaka till bloggen

Vägledning för odling: Hur man odlar tazetter

Vägledning för odling: Hur man odlar tazetter

Vägledning för odling: Hur man odlar tazetter

Vackra inomhusnarcissus eller tazetter är en utmärkt växt för inomhusodling, och deras eleganta blommor har blivit ett viktigt inslag i jul- och semesterinredningen. Lätt att odla, härligt doftande och blommande bara 4-6 veckor efter plantering, är det lätt att förstå varför den vackra och klassiska tazettlöken har blivit så populär.

Vägledning för odling: Hur man odlar tazetter

Plantering av tazettlökar:

Följ vår enkla steg-för-steg-guide för att plantera tazettlökar:

  1. Välj en dekorativ kruka eller behållare - den behöver bara vara cirka 10 cm djup eftersom narcisser inte kräver mycket utrymme för rötterna. Glaskärl eller vaser fungerar också bra.
  2. Fyll behållaren med sandjord, grus, stenar, hydrokulor eller kulor.
  3. Se till att du placerar lökarna rätt uppåt - tazettlökar ser ut som en liten lök med ett något spetsigt huvud och ibland med trådiga rötter som växer ut från undersidan. Plantera med det spetsiga huvudet/spetsen uppåt. De översta centimetrarna av lökarna ska vara synliga ovanför planteringsmediet (begrav inte lökarna helt och hållet) och försök att använda minst tre lökar per behållare eftersom tazettlökar fungerar bra när de är tätt packade.
  4. Tillsätt tillräckligt med vatten i kärlet så att lökens bas hålls fuktig. Du bör inte dränka hela lökarna i vatten, eftersom det kan leda till att de ruttnar.
  5. Placera krukan på en solig plats. Rötterna börjar växa fram inom 1-2 veckor, och skott, knoppar och blommor kommer snabbt därefter. Narcissus för inomhusbruk blommar 4-6 veckor efter plantering.

Handla tazettlökar

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.