Tillbaka till bloggen

Vägledning för odling: Hur man odlar snödroppar (Galanthus)

Vägledning för odling: Hur man odlar snödroppar (Galanthus)

Vägledning för odling: Hur man odlar snödroppar (Galanthus)

Snödropparnas vackra små klockformade blommor är vanligtvis det första tecknet på våren, ett välkommet löfte om ljusare dagar och varmare klimat. Dessa allestädes närvarande trädgårdsfavoriter är tåliga, lätta att odla och naturaliseras mycket lätt. Snödroppar trivs bra vid foten av en lövhäck eller under lövfällande buskar och träd, och planteras ofta i gräs, längst fram i vårrabatter och i stenträdgårdar. Du kan också odla snödroppar i krukor och behållare. Snödroppar kräver fuktig jord och trivs inte lika bra i jord som torkar ut på sommaren.

Vägledning för odling: Hur man odlar snödroppar (Galanthus)

Plantering av snödroppelökar:

Följ vår enkla steg-för-steg-guide för att plantera snödroppelökar:

    1. Snödroppelökar planteras på hösten innan marken fryser. Välj en plats med god dränering. Snödroppar gillar särskilt en skuggig plats under lövträd.
    2. Gräv ett cirka 5 cm djupt hål (följ den allmänna tumregeln när du planterar lökar och ge lökarna minst två gånger sin höjd av jorden ovanför dem), släpp ner lökarna i hålet och täck dem med jord. Se till att du placerar lökarna rätt uppåt - Snöedroppelökar ser ut som en miniatyrlök med ett något spetsigt huvud och har ibland trådiga rötter som växer ut från undersidan - plantera med det spetsiga huvudet/spetsen uppåt.
    3. Efter planteringen ska du vattna ordentligt så att jorden ovanför lökarna sätter sig.
    4. Snödroppslökar blommar på våren. När blommorna har gått ner, låt växten vila - du behöver inte vattna särskilt mycket under den här perioden. Bladen kommer också att dö tillbaka och då kan du välja att städa upp växten och ta bort de gamla bladen eller bara låta naturen ha sin gång.
    5. Om du har Snödroppslökar som har naturaliserats i gräs, klipp inte gräsmattan förrän blommorna har dött och bladen har gulnat och försvunnit.

Handla alla Snödroppslökar Galanthuslökar

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.