Tillbaka till bloggen

Vägledning för odling: Hur man odlar sippor

Vägledning för odling: Hur man odlar sippor

Vägledning för odling: Hur man odlar sippor

Sippor, även kända som vindblommor, är lätta att odla och har en riklig blomning som ger trädgården en juvelliknande färg. Anemoner är en favorit bland både trädgårdsmästare och florister och är en underbart givande växt, eftersom varje lök - som egentligen är en jordstam - producerar upp till 20 blommor. Sippornas lökar/jordstamar är ganska tåliga och trivs i soliga lägen eller i skuggor. När de planteras i rik jord är det troligare att de fröar och blir naturaliserade.

Vägledning för odling: Hur man odlar sippor

Plantering av sippor:

Följ vår enkla steg-för-steg-guide för att plantera sippor:

  1. Sippor planteras på hösten, innan marken fryser. Välj en plats med god dränering.
  2. Sippornas jordstam ser inte alls ut som lökar - de ser faktiskt mer ut som hårda, skrumpna små klor! För att få ut så mycket som möjligt av lökarna kan du lägga dem i en skål med ljummet vatten i 2-4 timmar innan du planterar dem för att mjuka upp dem lite.
  3. Gräv ett cirka 5-7 cm djupt hål (följ den allmänna tumregeln när du planterar lökar och ge lökarna minst två gånger sin höjd av jorden ovanför dem), släpp ner lökarna i hålet och täck dem med jord. Det är vanligtvis inte möjligt att avgöra på vilken sida av lökarna skotten kommer att växa ut, men det är inget problem, för oavsett hur du planterar anemonelökar så kommer lökarna att räkna ut det och skicka upp skott till ytan.
  4. Lämna cirka 5 cm mellan varje lök. Om du planterar i krukor kan du placera dem lite närmare varandra.
  5. Efter planteringen ska du vattna ordentligt så att jorden ovanför lökarna sätter sig.
  6. Sippor blommar på våren. När blommorna har gått ner, låt växten vila - du behöver inte vattna särskilt mycket under den här perioden. Bladen kommer också att dö tillbaka och då kan du välja att städa upp växten och ta bort de gamla bladen eller bara låta naturen ha sin gång.

Handla höstplanterade sippor

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.