Tillbaka till bloggen

Vägledning för odling: Hur man odlar påskliljor och narcisser

Vägledning för odling: Hur man odlar påskliljor och narcisser

Vägledning för odling: Hur man odlar påskliljor och narcisser

Narcisser och påskliljor är mars månads födelseblommor och är synonyma med våren. Följ de enkla stegen i vår praktiska guide om hur man odlar påskliljor och du kommer att bli belönad med en frodig uppvisning av glada påskliljor och narcisser på våren.

Vägledning för odling: Hur man odlar påskliljor och narcisser

EN GUIDE FÖR ODLING AV PÅSKLILJOR OCH NARCISSER

Det finns över 13 000 olika typer av påskliljor och narcisser, men DutchGrown™ har gjort ett stort arbete åt dig och har valt ut de bästa, mest lönsamma och högkvalitativa sorterna som finns tillgängliga. Vi har till och med några sällsynta och exotiska sorter i vår elitkollektion av lökar. Njut av att titta på vårt fantastiska utbud av påskliljor och narcisser och låt oss inspirera dig till att skapa den perfekta våren.

HUR ODLAR MAN PÅSKLILJOR?

Som sången går... "you say tomato, I say tomato." Du säger påsklilja, jag säger narcissus... För att reda ut eventuella missförstånd är narcissus den botaniska, latinska termen för blomman, och påsklilja är den allmänna termen, och den som används mest. Men tekniskt sett är båda korrekt.

Narcisselökar är verkligen en gåva för alla trädgårdar. De är extremt lätta att odla, de naturligt växer bra och återkommer i större mängder år efter år. Dessutom stöter narcisselökar naturligt bort ekorrar och andra gnagare, vilket gör dem till ett utmärkt val om du tidigare har haft problem med små pessimistiska varelser som har betraktat dina trädgårdslökar som lunch.

Vägledning för odling: Hur man odlar påskliljor och narcisser

Plantering av påskliljor och narcissuslökar:

En steg-för-steg-guide för odling av påskliljor och narcissuslökar

  1. Narcisselökar planteras på hösten, innan marken fryser. Välj en plats som är mestadels solig eller lätt skuggad, har god dränering och inte blir vattenmättad.
  2. Gräv ett cirka 15 cm djupt hål (det finns en allmän regel när du planterar lökar och den är att lökarna ska ha minst två gånger sin höjd över sig), släpp ner lökarna i hålet och täck dem med jord. Se till att du placerar lökarna rätt uppåt, narcisselökar ser ut som en liten lök med ett lite spetsigt huvud och ibland med trådiga rötter som växer ut från undersidan. Plantera med det spetsiga huvudet/spetsen uppåt.
  3. Om du planterar i rabatter ska du lämna cirka 12-15 cm mellan varje lök. Om du planterar i krukor kan du placera dem lite närmare varandra.
  4. Efter planteringen ska du vattna ordentligt så att jorden ovanför lökarna sätter sig.
  5. Påsklorna blommar på våren. När påskliljorna har blommat, låt plantorna växa tills de dör. Låt dig inte frestas att klippa ner tidigare eftersom de behöver tid efter blomningen för att lagra energi i lökarna för nästa års blomning.
  6. Låt påskliljelökarna ligga kvar i jorden under vintern så att de kan få den vinterkyla som de behöver för att blomma på våren därpå.

Growing Guides: How to Grow Daffodil and Narcissus Bulbs

ODLING AV PÅSKLILJOR I BEHÅLLARE

Narcisserna växer också mycket bra och skapar en vacker syn när de planteras i krukor och containrar. Plantera på samma djup - minst två gånger deras höjd över jorden - men du kan packa lökarna tätare. Du kan också placera lökarna i lager för att skapa en mer överdådig och omfattande vårskrud. Vissa sorter, som t.ex. tazetter, är speciellt framtagna för odling inomhus, där en blommande kruka kan parfymera hela rummet.

Förläng narcissäsongen med två eller till och med tre månader genom att välja en kombination av tidiga, medeltidiga och sena sorter. Om du vill ha större variation och mångfald kan du kombinera snödroppar, krokusar, tulpaner eller andra vårlökar när du planterar påskliljor och njuta av de underbara kombinationerna av former och färger på våren därpå.

Handla höstplanterade påskliljeslökar

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.