Tillbaka till bloggen

Vägledning för odling: Hur man odlar ixialökar

Vägledning för odling: Hur man odlar ixialökar

Vägledning för odling: Hur man odlar ixialökar

Ixia-blommor är en annan underskattad blomma som borde vara en vanligare syn i trädgårdar över hela landet. Det är ett under att dessa vackra trädgårdspärlor inte är vanligare i trädgården, eftersom de är färgglada, har lågt underhåll och är lätta att naturalisera. De är mycket mångsidiga och passar bra i rabatter och krukor och är också en utmärkt snittblomma. Lita inte på oss, plantera några vackra ixialökar i höst och upptäck själv hur vackra deras blommor är.

Vägledning för odling: Hur man odlar ixialökar

Följ vår enkla steg-för-steg-guide för att plantera ixialökar:

  1. Ixialökar planteras på hösten, innan marken fryser. Välj en halvskuggig plats med god dränering.
  2. Gräv ett cirka 6-8 cm djupt hål (följ den allmänna tumregeln när du planterar lökar och ge lökarna minst två gånger sin höjd av jorden ovanför dem), släpp ner lökarna i hålet och täck dem med jord. Se till att du placerar lökarna på rätt sätt - Ixialökar ser ut som en miniatyrlök med ett något spetsigt huvud och har ibland trådiga rötter som växer ut från undersidan - plantera med det spetsiga huvudet/spetsen uppåt.
  3. Lämna cirka 10 cm mellan varje lök. Om du planterar i krukor kan du placera dem lite närmare varandra.
  4. Efter planteringen ska du vattna ordentligt så att jorden ovanför lökarna sätter sig.
  5. Ixialökar blommar på våren. När blommorna har gått ner, låt växten vila - du behöver inte vattna särskilt mycket under den här perioden. Bladen kommer också att dö tillbaka och då kan du välja att städa upp växten och ta bort de gamla bladen eller bara låta naturen ha sin gång.
  6. Ixias säljs ibland som lökar för vårplantering som blommar på sommaren. Det är i själva verket ixia-jordstamar som har förvarats under vintern för att förhindra att de växer. Under den första blommande säsongen efter planteringen kan de visserligen blomma på sommaren, men efter det kommer de att försöka återgå till sin normala höst- och vinterväxt om de inte grävs upp i slutet av den första säsongen och torkas upp igen inför vintern. Detta är inte idealiskt, så det är förmodligen bäst att betrakta dem som sommarbäddar för endast en säsong och sedan slänga dem.

Handla höstplantade ixialökar

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.