Tillbaka till bloggen

Vägledning för odling: Hur man odlar holländska irislökar

Vägledning för odling: Hur man odlar holländska irislökar

Vägledning för odling: Hur man odlar holländska irislökar

Trots namnet har holländska irisblommor aldrig vuxit vilt i Holland. Dessa vackra orkidéliknande blommor är i själva verket resultatet av holländska odlares smarta hybridisering av irisarter från Portugal, Spanien och Nordafrika. Höga, eleganta, exotiska och i alla regnbågens färger är det inte konstigt att dessa vackra blommor har blivit en av de mest populära av alla vårlökar. Förutom sitt slående utseende har Dutch Iris en mycket lång livslängd i vas, vilket gör dem till favoriter bland florister för buketter och blomsteruppställningar.

Holländska irisar blir fleråriga, men många trädgårdsmästare behandlar dem som ettåriga, kastar de gamla plantorna och planterar nya lökar varje säsong.

De små, droppformade lökarna av holländska iris planteras på samma sätt som tulpaner. Följ vår enkla steg-för-steg-guide för att se till att du får ut det mesta av dessa vackra blommor.

Vägledning för odling: Hur man odlar holländska irislökar

Plantering av holländska irislökar:

Följ vår enkla steg-för-steg-guide för att plantera holländska irislökar:

  1. Holländska irislökar planteras på hösten, innan marken fryser. Välj en solig plats med god dränering.
  2. Gräv ett cirka 5-8 cm djupt hål (följ den allmänna tumregeln när du planterar lökar och ge lökarna minst två gånger sin höjd av jorden ovanför dem), släpp ner lökarna i hålet och täck dem med jord. Se till att du placerar lökarna rätt uppåt - Holländska irislökar ser ut som en liten droppformad lök med ett något spetsigt huvud och har ibland trådiga rötter som växer ut från undersidan - plantera med det spetsiga huvudet/spetsen uppåt.
  3. Lämna cirka 10 cm mellan varje lök. Om du planterar i krukor kan du placera dem lite närmare varandra.
  4. Efter planteringen ska du vattna ordentligt så att jorden ovanför lökarna sätter sig.
  5. Holländska irislökar blommar på våren. När blommorna har gått ner, låt växten vila - du behöver inte vattna särskilt mycket under den här perioden. Bladen blir gula och dör tillbaka och då kan du välja att rensa upp växten och ta bort de gamla bladen eller bara låta naturen ha sin gång.
  6. Låt stjälkarna och bladen stå kvar under hela sommaren, så att de bildar nästa säsongs blomning. Håll dem vattnade och när de dör tillbaka drar du försiktigt bort de torra stjälkarna och lämnar lökarna kvar.
Vägledning för odling: Hur man odlar holländska irislökar

Hur odlar man dvärgirislökar?

Dvärgiris naturaliserar lätt och är de perfekta vårlökarna för att få ljusa färgstänk till fläckar under träd och buskar. Dessa livfulla skönheter är också fantastiska i krukor och containrar. Plantera på hösten och följ den allmänna regeln för lökplantering och ge dvärgirislökarna minst två gånger deras höjd i jorden ovanför dem. Vid plantering i jorden bör du räkna med 6 lökar per 30 cm2. Om du planterar i krukor kan du placera dem lite närmare varandra.

Nu när du har lärt dig hur du odlar holländska irislökar är allt du behöver göra att bestämma vilken sort du ska odla. Utforska färgspektrumet i DutchGrown Iris-lökkollektion och välj sorter av högsta kvalitet till grossistpris för din perfekta vårskrud.

Handla höstplantade holländska irislökar

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.