Tillbaka till bloggen

Vägledning för odling: Hur man odlar Crocus Sativus (Saffranskrokus)

Vägledning för odling: Hur man odlar Crocus Sativus (Saffranskrokus)

Vägledning för odling: Hur man odlar Crocus Sativus (Saffranskrokus)

Crocus Sativus, även känd som saffranskrokus, har odlats och firats i över 2 000 år för sina vackra lila blommor och sina högt värderade ståndare (saffran). Världens dyraste krydda är värd mer än guld och det kan krävas över 40 000 saffranskrokusblommor för att producera bara ett kilo saffranskrydda. Det är dock möjligt att odla Crocus sativus och skörda saffran för eget bruk. Ett par dussin lökar räcker för ett års produktion av saffran.

Vägledning för odling: Hur man odlar Crocus Sativus (Saffranskrokus)

Plantering av saffranskrokuslökar:

Följ vår enkla steg-för-steg-guide för att plantera saffranskrokuslökar:

  1. Krokuslökar planteras på hösten, innan marken fryser. Välj en solig plats med god dränering. Välj en jord med lite organiskt material som blir torr under sommarmånaderna.
  2. Saffranskrokusar kräver ett relativt djupt hål, helst cirka 10 cm djupt. Sätt i lökarna och täck dem med jord. Se till att du placerar lökarna rätt uppåt, krokuslökar ser ut som en liten lök med ett något spetsigt huvud och ibland med trådiga rötter som växer ut från undersidan. Plantera med det spetsiga huvudet/spetsen uppåt.
  3. Lämna cirka 8 cm mellan varje lök. Om du planterar i krukor kan du placera dem lite närmare varandra.
  4. Efter planteringen ska du vattna ordentligt så att jorden ovanför lökarna sätter sig.
  5. Krokuslökar blommar på våren. När blommorna har gått ner, låt växten vila - du behöver inte vattna särskilt mycket under den här perioden. Bladen kommer också att dö tillbaka och då kan du välja att städa upp växten och ta bort de gamla bladen eller bara låta naturen ha sin gång.
  6. Saffranskrokuslökar blommar mycket snabbt, cirka 6-8 veckor efter plantering.
  7. Den bästa tiden för att skörda saffranskryddan är på morgonen när blomman är fräsch och helt öppen. Använd fingrarna för att plocka bort ståndarna från blommorna och förvara dem för senare användning i matlagningen genom att placera dem på en varm plats så att de kan torka ut. När ståndarna är torra kan du förvara dem i en sluten behållare för att bevara deras färskhet.

Handla höstplanterade saffranskrokuslökar

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.