Tillbaka till bloggen

Prydnadslökar – Allium i rabatter

Prydnadslökar – Allium i rabatter

Vid början av sommaren växer örtartade perennier snabbt och många buskar blommar. Tillsammans dominerar de anblicken som tidigare var duken för en visning av populära vårblommande lökar. Nu är stunden som olika typer av alliumer, kärleksfullt kallade prydnadslökar, ankommer för att komplettera bilden genom att bidra med spänning och dramatiska färger till våra trädgårdar.

Allium ‘Purple Sensation’ är den klassiska prydnadslöken med sin näve formade pompomsblomhuvud som utgörs av hundratals stjärnformade blommor. Dess bladverk, likt många andra alliumlökar, har hittills agerat som marköverlag, men när de reser sig upp för att blomma faller bladverket av och efterlämnar en ren stjälk som håller upp blomman högt över den omgivande vegetationen. Allium Ambassador

Sådana prydnadslökar lämpar sig bäst att plantera i generösa mängder genom hela rabatten. Ett högre växande urval är allium ‘Ambassador’. Med lite större blommor kommer den att passa att placera längst bak i rabatten. Den emellertid mest dramatiska av alla dessa är allium ‘Globemaster’. Dess blomhuvud är omkring två gånger större än storleken av ‘Purple Sensation’ och mer tätt packad med mörklila blommor. Eftersom den blommar längre än alla andra är alliumen ‘Globemaster’ bäst att välja till den mest framträdande positionen i din trädgård.

Allium ‘Mount Everest’ är lämpligt namngiven då den är högväxt med täta vita blomhuvuden. Kombinera med ‘Ambassador’ för en mer fängslande effekt. Genom att bara lägga till några få av dess vita blommor gör det en stor skillnad.

Allium ‘Summer Drummer’ är ny för mig, men den utlovar nya möjligheter. Den blommar senare, i mitten av sommaren, och eftersom den blir 2 meter lång kommer den behöva högväxta perenner till kamrater, såsom gräset Calamagostis x acutiflora eller Persicaria polymorpha.

Den vilda lökarten Allium cristophii är min favoritprydnadslök att använda inom blandade planteringsängar av perenner. Lite mer kortväxt än de som hittills har nämnts, dess blomhuvuden är större med färre, men med mer storväxta, individuella blommor som skapar effekten av exploderande fyrverkerier. Den te sig flyta mellan gräsets fina vävnad och tidigt blommande salvia i många av mina trädgårdar.

Allium Azureum

Om du blir exalterad av tanken på exploderande fyrverkerier i dina rabatter, plantera några extra lökar av allium schubertii. Den liknar Allium cristophii, men är dramatiskt större.

Klotlöken är med rätta populär. Allium sphaerocephalon, med dess täta blomhuvuden på toppen av en lång stjälk, är charmig när den syns svajande bland lite mer kortväxta plantor. Placera den godtyckligt bland finstrukturerat prydnadsgräs såsom Nassella tenuissima och Deschampsia cespitosa.

Med dess dinglande klockformade blommor med upp till trettio per blomhuvud, är allium bulgaricum (Nectaroscordum siculum underart bulgaricum) totalt annorlunda i sin karaktär. De är mjuklila med krämiga kanter. Precis som ormar, vrider och vänder sig de långa stjälkarna medan de reser sig över grannplantorna. Oväntat vrider sig deras klockor uppåt när de bildar frön, vilket skapar ett fröhuvud som liknar ett sagoslott i månader därefter.

Av de många andra alliumlökar som jag använder i mina trädgårdar är de charmiga pulverblå huvudena av allium azureum (Syn. A. caeruleum), som har samma storlek som golfbollar på knähöga stjälkar, endast effektiva när de används i djärva drivor. Medan är många av de mer lågväxta arterna såsom allium moly och rosa allium roseum definitivt förtjusande tillägg till de allra främsta kanterna av informella rabatter i våra sommarträdgårdar.
Prydnadslökar kan inte ignoreras när det behövs en bro mellan vår och sommar i odlingsplaneringen av din trädgård.

Michael King 10/2020

Michael King är en botanist, tidigare sekreterare vid förvaltningsrådet vid Kew Gardens, som under de senaste tjugofem åren har varit bebodd i Amsterdam, nära Hollands lökfält. En formgivare, handledare och trädgårdsskribent, Michael är författaren av tidningsartiklar och ett flertal böcker om växter och trädgårdar med särskild hänvisning till odlingsdesign med perenner och lökar. Han är en erkänd expert av framför allt prydnadsgräs och tulpaner.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.