Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Tuberos

Odlingsguide: Hur man odlar Tuberos

Tuberos, eller natthyacint, och vetenskapligt benämnd som Polianthes tuberosa, är en doftande prydnadsblommande växt som är från Mexiko. Den är mycket uppskattad för sin utsökta och berusande doft, som ofta används i parfymeri.


Sommartidsdoft

Vi kopplar vanligtvis de mest förtjusande blommiga dofterna med våren, men sommarsäsongen kan också ge sin egen doftande charm. En av de finaste växterna för att uppnå denna aromatiska skönhet är den majestätiska Polianthes, allmänt känd som Tuberos eller natthyacint. Det är viktigt att inte förväxla det med Polyanthus Primula, eftersom trots de liknande namnen skiljer sig deras tillväxtmönster och blommor mycket. Tuberos står högt, en elegant lökväxt prydd med rosa eller vita blommor. Dess doft väcker minnen av Gardenias, och tidigare användes den som en ingrediens i parfymer. Men dess koppling till mänskligheten sträcker sig tillbaka genom historien.


Odla tuberos i krukor

Att välja att odla din Polianthes i krukor är en utmärkt strategi för att maximera deras härliga doft! Genom att placera dessa krukor på din uteplats kan du njuta av den förtrollande doften utan att den behöver spridas i hela trädgården innan doften når dig. För att påbörja odlingen är ditt första steg att hitta lämpliga behållare.


Hur du planterar:

  • Plantera tuberoslökar på våren efter frosten.
  • Placera jordstammarna 5 till 10 cm djupt och 15-20 cm från varandra i väldränerande jord på ett soligt läge.
  • Se till att jorden förblir fuktig, särskilt under sensommarens blomningsperiod.
  • Förbättra dålig jordkvalitet genom att lägga till kompost och organiska odlingsmedel för att förbättra dränering och konsistens för bättre blomstillväxt.

Ta hand om din Tuberos

  • När tuberosblommorna har bleknat och lövverket blir gult är det dags att gräva upp lökarna för vinterskydd.
  • Tuberos skötselriktlinjer kan skilja sig åt om du kan lämna lökarna i marken under vintern.
  • För att förvara Tuberos-lökar under vintern, behåll ett temperaturintervall på 21–24 C. Alternativt kan du lufttorka lökarna i sju till tio dagar och sedan förvara dem på en sval plats vid 10 C för omplantering följande vår.

Odlingsguide: Hur man odlar Tuberos

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.