Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Skugglilja (Tricyrtis)

Odlingsguide: Hur man odlar Skugglilja (Tricyrtis)

Skuggliljor är fängslande tillägg till alla skuggiga trädgårdar. Dessa extraordinära liljor har sexbladiga blommor i nyanser från vitt till ljuslila, som påminner om de fascinerande purpurfläckiga Phalaenopsis-orkidéerna. Blommorna är kända för sina livfulla lila fläckar och pryder höga, graciöst välvda stjälkar som håller blad arrangerade i ett unikt stege-liknande mönster.

Blommorna har en flikig, fransig och fläckig stil med ståndare som sticker upp och ut från kronbladen, vilket bidrar till deras charm. Hela växten är täckt av fina hårstrån. För en härlig sensommar- eller höstblomning är det bäst att plantera paddliljor på våren.

Liljorna trivs med relativt enkel skötsel när de planteras under lämpliga förhållanden. De föredrar fuktig och näringsrik jord, samt skugga eller halvskugga, tillsammans med konsekvent vattning. Att se till att jorden håller regelbundna fuktnivåer främjar deras uppåtriktade tillväxt. På grund av sina höga stjälkar är det fördelaktigt att plantera dem på platser som ger skydd mot starka vindar.

Hur man planterar:

  • Gräv ett hål som är tillräckligt stort för att rymma den nakna roten utan att böja eller tränga undan rötterna.
  • Placera den nakna roten i hålet och se till att växtspetsen är vänd uppåt.
  • Fyll försiktigt igen hålet med jord och tryck till runt roten för att eliminera luftfickor.
  • Vattna den nyplanterade barroten ordentligt för att sätta jorden runt rötterna och uppmuntra rotetablering. Håll jorden genomgående fuktig, men inte vattendränkt, under växtsäsongen.

Skötsel:

  • Vattna regelbundet under torrperioder, särskilt under den första växtsäsongen. Sträva efter en jämn fuktighetsnivå i jorden.
  • Ta bort ogräs som kan konkurrera om näringsämnen och vatten med de unga plantorna.
  • När växterna växer högre, överväga att staka eller ge stöd för att förhindra att stjälkarna böjer sig eller går sönder.
  • När de väl har etablerat sig kommer de att belöna dig med sin unika och förtrollande blomning. Beundra de slående blommorna som pryder din skuggiga trädgård på sensommaren och hösten.

Kom ihåg att varje växt har sina preferenser och kan kräva specifik vård som är skräddarsydd för dess odlingsförhållanden. Att se efter dina skuggliljor regelbundet och anpassa din skötsel därefter kommer att säkerställa deras hälsa och skönhet under många år framöver. Lycklig trädgårdsskötsel!

Hur man odlar Skugglilja (Tricyrtis)

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.