Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar pioner

Odlingsguide: Hur man odlar pioner

Har du någonsin sett den underbara synen av blomstrande pioner? I så fall är det en upplevelse som lämnar ett bestående intryck. Så varför pratar vi om pioner nu, när våren redan har passerat och hösten närmar sig? Jo, anledningen är att hösten faktiskt är den perfekta tiden för att plantera pioner!

På DutchGrown levererar vi pionrötter för plantering på VÅREN och HÖSTEN!

Till skillnad från deras till synes sköra utseende är pioner förvånansvärt enkla att odla. De är det perfekta valet för både nybörjare och erfarna blomsterodlare, eftersom dessa tåliga växter kräver minimal skötsel och kan blomstra i upp till ett sekel när de väl har planterats.

Vi är stolta över att kunna erbjuda den största onlinekollektionen av pionrötter i Europa! Över 25 unika sorter! Vi levererar pionrötter med 3–5 ögon! Det är viktigt att börja med de bästa.

Om du har längtat efter att ha egna blomstrande pioner, varför inte ta tillfället i akt och plantera dem i höst? Är du redo att sätta i gång? Låt oss fördjupa oss i detaljerna!

Hur man planterar pioner med bara rötter:

Plats

 • Välj en plats som får minst 6 timmars direkt solljus per dag, men det är ännu bättre med mer solljus. Det är viktigt att hålla dem borta från andra träd och buskar för att undvika att rötterna konkurrerar. Vid plantering av enskilda pioner måste du se till att de är minst 90 cm från varandra, vilket ger gott om utrymme för tillväxt och främjar god luftcirkulation.

Förberedelse av jorden

 • Pioner trivs i väldränerad och bördig jord, så det är viktigt att undvika fuktiga förhållanden. Gräv ett hål som är cirka 60 cm djupt och brett innan du planterar. Förbättra dräneringen och berika jorden med kompost, som tillför viktiga näringsämnen och mikroorganismer. En allmän regel är att blanda samma mängd kompost och befintlig jord. För optimala resultat kan du överväga att tillsätta fosfor eller granulärt universalgödsel till kompost-/jordblandningen. När komposten, gödningsmedlet och den befintliga jorden har blandats ordentligt fyller du igen hålet och packar det så att eventuella hålrum försvinner.

Plantering

 1. Börja med att blötlägga rötterna i ljummet vatten (i upp till 4 timmar) eftersom det ger dem extra fukt, vilket är viktigt för att de ska kunna rota sig i jorden.
 2. Gräv breda men grunda hål för varje pionrot. Hålen ska vara ungefär dubbelt så breda som pionrotens längd. Om du planterar flera rötter rekommenderar vi att du placerar hålen med en meters mellanrum.
 3. Placera rötterna i hålet med kronan och ögonen högst upp. Trots att formen på vissa rötter kan försvåra detta bör du sträva efter att placera alla ögon på samma nivå, ca 2,5 cm under markytan.

Bästa tipsen!

 • När det gäller praktfulla blommor är det få växter som kan mäta sig med den tåliga, lövfällande pionen. Deras gigantiska blommor är ofta lika stora som tallrikar. Pioner finns i tre typer: örtartade, som vissnar ner till marknivå varje vinter, buskpioner, som är högre och mer vedartade och behåller sin struktur hela vintern, och korsningshybrider, som är en korsning mellan trädpioner och örtartade pioner.
 • För att lyckas odla pioner krävs en fuktig, men väldränerad jord och rikligt med solljus. Stötta sorter med stora blommor.
 • Örtartade pioner kan förökas genom delning på hösten, medan buskpioner förökas bättre genom avläggning.
 • När du planterar pioner, se till att de står i näringsrik, väldränerad jord i direkt solljus. Undvik att plantera dessa dyra växter i vattendränkt jord. De flesta örtartade pioner föredrar en neutral eller lätt alkalisk jord, medan buskpioner föredrar ett skyddat läge och kan tolerera sur jord. Pionplantor med bara rötter bör planteras direkt vid leverans. Det är bäst att plantera pioner på hösten eller våren och se till att inte plantera dem för djupt, eftersom detta kan ge dåliga resultat. Tillför generösa mängder av väl förmultnat organiskt material i jorden före plantering. Tillför ett balanserat gödningsmedel på våren.
 • Man bör undvika att vattna nyplanterade pioner för mycket, eftersom det är en vanlig orsak till att plantan inte klarar sig.
 • Även om pioner är mycket lättskötta behöver de vattnas en gång i veckan eller två gånger i veckan under varma/torra perioder. Detta underhåll bör fortsätta under det första året eller de första två åren tills växterna har etablerat sig helt, och därefter kommer de att blomma varje år av sig själva.
 • På hösten bör örtartade pioner beskäras ner till marknivå, medan buskpioner inte behöver beskäras. Det räcker med att ta bort bleka fröställningar på hösten och låta bladverket falla av naturligt - motstå frestelsen att avlägsna det i förtid. Undvik att beskära buskpioner för hårt, eftersom de ofta är ympade på örtartade pioner.

Nedan kan du se ett exempel på vår pionrot med 3–5 ögon!

pionrot med 3–5 ögon!
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.