Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar perenner med barrot

Odlingsguide: Hur man odlar perenner med barrot

Pålitliga, fjädrande och återvänder varje år, nakna rotperenner ger kvintessensen stuga-trädgård charm. Deras ökande inverkan varje säsong erbjuder en givande trädgårdsinvestering, vilket garanterar glädje i många år framöver.

Varför välja perenner med barrot?

För dem som önskar snabbare resultat än frön men ändå tycker att plantskoleväxter är dyra, är perenner med barrot det bästa alternativet. Dessa härdiga växter är enkla att odla och kräver inget speciellt skydd. De acklimatiseras till din trädgård från början och etablerar sig ofta snabbare.

Hur man odlar perenner med barrot

Odla perenner med barrot

Medan härdiga perenner är motståndskraftiga, förbättrar initial vård deras hälsa och snabba etablering. Även om direkt plantering i gränser är möjlig, är det lämpligt att starta dem i tillfälliga krukor för att undvika störningar eller konkurrens. När de har vuxit i några månader, plantera dem till sin slutliga plats.

Snabbguide:

  1. Blötlägg rötterna i vatten i 3-6 timmar före plantering.
  2. Plantera dina nakna rötter i tillfälliga krukor med mångsidig kompost på våren och odla dem på en skyddad utomhusplats.
  3. Välj krukor som passar de nakna rötterna bekvämt.
  4. För perenner med en märkbar krona, se till att den ligger strax under markytan.
  5. Vissa sorter är rotlängder; Plantera dessa på längden och grunt (1-2 cm).
  6. Transplantera till gränser eller permanenta behållare på sen vår eller tidig sommar.
  7. Efter plantering, vattna noggrant och behåll hydrering under tillväxten.

Odla perenner i krukor

Många perenner trivs i krukor och levererar en skärm med lågt underhåll årligen. För högre sorter, välj stora, robusta krukor. Använd jordbaserad kompost eller trädgårdsjord för ett långvarigt, robust substrat.

Ta hand om perenner

Charmen hos perenner ligger i deras enkla underhåll. Vissa kan behöva stöd; Andra blommar på med periodisk beskärning. Efter blomning, trimma nära marknivå. Deras tålighet gör att de tål vintern utan extra skydd, vilket ger ny tillväxt på våren.

Flytta och dela upp perenner

Se till att du är medveten om en plats förhållanden. Om en perenn inte trivs, överväga att flytta den. Många härdiga perenner bildar klumpar över tiden, som kan delas och planteras om för hälsosammare tillväxt och ytterligare växter.

Planera ett perenn-system

När du designar med perenner, överväg växthöjder, vanor, färger och blomningsperioder. Placera högre arter längre bak och kompakta längre fram. För effektfulla rabatter, plantera i grupper och överväg färgfördelningen.

Perenner är en trädgårdsmästares glädje, blomstrar under olika förhållanden och erbjuder årlig skönhet. Oavsett om det är i rabatter eller krukor, garanterar dessa tåliga växter enkel vård, estetisk överklagande och attraktion för pollinatorer. Omfamna perennens charm för en levande trädgård år efter år.

Hur man odlar perenner med barrot

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.