Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar nejlikrot

Odlingsguide: Hur man odlar nejlikrot

Geum, allmänt känd som nejlikrot, är en örtartad flerårig växt som tillhör familjen Rosaceae. Den är infödd i Europa, Asien och Nord- och Sydamerika. Nejlikrot är mycket omtyckta för sina attraktiva blommor och prydnadsblad, vilket gör dem till populära val i trädgårdar och landskap.

Nejlikrot har vanligtvis basala rosetter av blad och upprättstående stjälkar som bär blommorna. Bladen är vanligtvis djupt flikiga och kan vara tandade eller släta, beroende på art. Bladverket kan vara grönt eller ibland färgat av brons eller lila nyanser.

Blommorna på nejlikroten är växtens höjdpunkt. De finns i en mängd olika färger, inklusive nyanser av rött, orange, gult och vitt. Blommorna har fem kronblad och ett framträdande centrum av ståndare, vilket ger dem ett distinkt utseende. Blommorna är ofta skålformade och lockar till sig pollinerare som bin och fjärilar.

Nejlikrot föredrar väldränerande jord och trivs i områden med full sol till halvskugga. De kan anpassa sig till olika jordtyper, men en bördig, humusrik jord kommer att ge de bästa resultaten. Nejlikrot är i allmänhet tåliga och klarar kalla temperaturer, vilket gör dem lämpliga för tempererade områden.

Nejlikrot används ofta i blandade rabatter där deras färgglada blommor och attraktiva bladverk tillför skönhet och charm. De är också vackra snittblommor för blomsterarrangemang.

Hur man planterar:

Nejlikrot kan planteras på två sätt: direkt i ett förberett utrymme i gränser, som bör grävas över och rensas från ogräs, eller i uteplatsbehållare eller tillfälliga krukor för att växa innan de planteras ut.

  • Blötlägg rötterna i vatten i 3-6 timmar före plantering eller krukodling.
  • Plantera rötterna så att de är helt nedsänkta, med knopparna eller kronan strax under ytan, och låt eventuell topptillväxt eller blad exponeras.
  • För optimal tillväxt, välj en plats med fritt dränerande jord som får full sol. Om du använder behållare kan du använda jordbaserad kompost eller kompost för flera ändamål.
  • Lämna ca 30 cm utrymme mellan varje växt.
  • Efter plantering ska du vattna ordentligt och hålla plantorna väl hydrerade under hela deras första tillväxtår.

Nejlikrot växter är i allmänhet lågt underhåll. De kräver regelbunden vattning, särskilt under torra perioder, men övervattning bör undvikas för att förhindra rotröta. Att klippa bort utblommade blommor kan främja ytterligare blomning och hålla växten snygg. I kallare klimat kan ett lager av kompost runt basen skydda växten under vintern.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.