Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Näva

Näva är tåliga, livfulla blommor som är perfekta för alla trädgårdar. De är fantastiska för pollinerare som bin och svävflugor och ger en lång säsong av nektar och pollen. Härdiga nävor kan vara bra självsådda och kan växa i små sprickor i stenläggningen, vilket visar deras tuffhet. I den här guiden får du lära dig hur du odlar och tar hand om dem, så att du kan njuta av deras skönhet år efter år.

Hur man odlar näva

Näva är helt härdiga och kan planteras direkt ute på våren. De behöver inget frostskydd under vintern. Du kan plantera dem direkt i ett tydligt, odlat utrymme i gränser under våren eller använda uteplatsbehållare. Ett annat alternativ är att plantera dem i tillfälliga krukor under några månader innan du planterar ut dem senare under säsongen. Blötlägg rötterna i vatten i 3-6 timmar före plantering för att förbättra deras fuktabsorption. När du planterar, se till att rötterna är helt nedsänkta, med knopparna eller kronan strax under ytan, och exponera eventuell topptillväxt eller löv ovanför marknivån. Näva trivs i full sol eller halvskugga och föredrar fritt dränerande jord. I behållare kan du använda jordbaserad eller mångsidig kompost. Placera växterna 20-30 cm från varandra för att möjliggöra korrekt luftflöde och förhindra överbeläggning. Vattna efter plantering och håll dem återfuktade under deras första år av tillväxt. När de väl har etablerat sig behöver de vanligtvis inte mycket extra vatten. På hösten, klipp ner stjälkar och lövverk ner till marknivå. Dessutom kan du klippa ner dem på midsommar efter blomningen för att potentiellt uppmuntra en andra blomning på sensommaren.

Snabbguide:

  1. Plantera på våren, inget frostskydd på vintern behövs.
  2. Gränser eller uteplatsbehållare, tillfälliga krukor för tillväxt.
  3. Blötlägg rötterna 3-6 timmar före plantering.
  4. Sänk ner rötter, knoppar under jord, topptillväxt exponerad.
  5. Full sol eller halvskugga, fritt dränerande jord.
  6. Behållare: använd jordbaserad kompost eller kompost för flera ändamål.
  7. Placera 20-30 cm från varandra för luftflöde.
  8. Vattna efter plantering, mindre vatten när den är etablerad.
  9. Beskär på hösten och efter blomningen på midsommaren.

Hur man tar hand om nävor

Efter plantering, håll dem välvattnade under deras första år av tillväxt. När växterna väl har etablerat sig behöver de vanligtvis inte mycket extra vatten. Under hösten är det viktigt att skära ner stjälkarna och bladverket till marknivå. Detta hjälper växten att fokusera sin energi på rötterna under den vilande perioden. Alternativt kan du också klippa ner växterna i mitten av sommaren efter blomningen, vilket kan uppmuntra dem att producera fler blommor senare under säsongen om vädret är gynnsamt.

Genom att följa dessa enkla riktlinjer kan du njuta av blommornas charm i din trädgård. Deras motståndskraft och skönhet gör dem till ett förtjusande tillskott till alla utomhusutrymmen. Lycka till med trädgårdsarbetet!

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.