Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar liljor

Odlingsguide: Hur man odlar liljor

Lilium, en kategori av örtartade blommande växter som spirar från lökar, är känd för sina imponerande och stora blommor. Liljor uppvisar ett brett utbud av färger och sorter, allt från de exotiska, invecklade liljorna prydda med målade kronblad prickade i både ljusa och mörka prickar till de klassiska, graciösa vita liljorna som strålar med rena vita kronblad och slående röda ståndare. Det som förenar alla liljor är deras tidlösa och sofistikerade utseende, kännetecknat av generöst stora triangulära kronblad som vecklas ut och graciöst böjer sig tillbaka och avslöjar den känsliga ståndaren i hjärtat av blomman.

Hur man odlar liljor

När det gäller doft finns det en skillnad: asiatiska liljor har ingen doft, medan orientaliska liljor firas för sin otroliga och fängslande doft.

Asiatiska liljor pryder din trädgård med sina blommor i början till midsommarmånaderna, medan orientaliska liljor står i centrum i mitten till sensommaren. För att njuta av en kontinuerlig blomning av liljor under hela sommaren väljer många trädgårdsmästare att plantera båda typerna.

När ska man plantera liljor?

Plantera tidigt på våren när marken är användbar men inte lerig. Plantera på våren i väldränerad, kompostberikad jord.


Att plantera liljor innebär några viktiga steg:

Jordberedning: För att ge de bästa odlingsförhållandena, plantera dina liljor i jord berikad med kompost. Se till att solljuset är balanserat för blommorna. Överväg att plantera dem tillsammans med perenner som ger skugga till sina rötter.

Planteringsdjup: Placera lökarna med rötterna nedåt. Placera dem cirka 10-15 cm under markytan, med den något spetsiga änden av löken uppåt.

Bevattning: Efter plantering, vattna området noggrant två eller tre gånger för att hjälpa till att lösa upp jorden och ge lökarna vatten.

Plantering i grupp: Liljor tenderar att ha en mer slående inverkan när de planteras i grupper om tre eller fler. Tillåt ungefär 30 cm utrymme mellan varje lök, eftersom de naturligt kommer att spridas och fylla utrymmet över tiden.

För blomsterlådor:

Behållare: Välj en behållare med lämpliga dräneringshål som är tillräckligt rymliga för att rymma den fulla storleken på dina liljor.

Jordberedning: Fyll behållaren med högkvalitativ, väldränerande jord.

Planteringsdjup: Gräv hål i jorden och placera dina liljelökar cirka 30-40 cm från varandra. Se till att lökarna är placerade 10-15 cm i jorden med den spetsiga delen uppåt.

Bevattning: Vattna noggrant för att blötlägga jorden och hjälpa den att sätta sig runt lökarna.

Genom att följa dessa steg kommer dina liljor att trivas och ge livlig skönhet till din trädgård eller behållare!

Att ta hand om dina liljor säkerställer deras hälsa och livslängd:

Bevattning: Under de aktiva tillväxtperioderna, ge tillräckligt med vatten efter behov. En allmän riktlinje är att bibehålla cirka 2 cm fukt per vecka.

Kompost: Applicera ett lager av kompost runt liljeväxten för att reglera marktemperaturen, hålla rötterna svala och måttligt fuktiga, men inte alltför våta, under deras tillväxtfaser.

Gödsling: Applicera ett kaliumgödselmedel varannan vecka, från plantering till cirka 6 veckor efter blomningssäsongen.

Bladunderhåll: När blomningssäsongen är avslutad, lämna lövverket intakt. Bladen kommer att fånga solljus som driver fotosyntesen, vilket ger näring till löken för framtida tillväxt och blomning.

Viloläge: När liljebladen börjar bli gula och vissna, vilket signalerar att de går in i viloläge, kan du ta bort lövverket. Dessutom avsluta vattningen under denna period.

Liljornas blommor är vanligtvis levande i minst två veckor, ofta längre, och växterna själva kan vara långlivade. Förutsatt att dina liljor är väl lämpade för din klimatzon, kommer de att återvända år efter år, vilket ger dig sin utsökta skönhet och doft.

Hur man odlar liljor

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.