Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Liatris

Odlingsguide: Hur man odlar Liatris

Liatris-växter är fängslande örtartade perenner som har slående vertikala kolumner av spännande blommor, som påminner om dammvippor. Dessa små blomspikar faller graciöst ned och arrangerar sig i vackra kluster, som gradvis vecklar ut sig uppifrån och ned, vilket ger en livfull färgskala från sommar till höst. De upprätta stjälkarna pryds av smala, gräsliknande blad som skapar ett förtrollande överflöd av bladverk. Liatris är särskilt väl lämpad för rabatter och gränser i kust-, stug- eller informella trädgårdsmiljöer. Vanligtvis når dessa växter en höjd och utbredning på cirka 50–90 cm, vilket ger en förtjusande närvaro i din trädgård.

Hur man planterar Liatris:

För optimal tillväxt rekommenderas det att plantera Liatris i väldränerad jord som består av en blandning av sand, kalk och lera. Jorden kan ha ett surt, alkaliskt eller neutralt pH-värde. Tidig vår är den perfekta tiden för plantering, och det är lämpligt att placera plantorna cirka 30–38 cm från varandra och se till att de planteras på ett djup av 15 cm för att ge gott om utrymme för tillväxt. Vattna plantorna ordentligt och djupt när du planterar dem, och lägg på ett lager mull för att behålla fukten medan de fortfarande är unga. Liatris trivs bäst när de placeras i direkt sol, så att de kan nå sin optimala potential.

Hur man sköter Liatris:

För att säkerställa att dessa unga växter mår bra är det viktigt att hålla jorden fuktig men undvika vattenansamlingar, eftersom det kan vara skadligt för deras tillväxt. När Liatris-plantorna har etablerat sig kräver de minimal vattning, och det är tillrådligt att låta det översta jordlagret torka ut något mellan vattningarna. I allmänhet behöver Liatris inte ytterligare gödsling, särskilt om den odlas i näringsrik, frisk jord. Men om det behövs kan du överväga att tillsätta gödningsmedel innan ny tillväxt dyker upp på våren.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.