Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Kapamaryllis

Odlingsguide: Hur man odlar Kapamaryllis

Amaryllis Belladonna, Kapamaryllis, som är känd för sin exceptionella motståndskraft mot torka, trivs i fullt solljus och väldränerad jord. Denna växt är väl lämpad för utomhusodling, förutsatt att den är skyddad från de hårdaste vinterförhållandena.

Val av plats och markberedning:

För trädgårdsplantering: Välj en plats där jorden erbjuder utmärkt dränering. Om du observerar vattenmättnad flera timmar efter betydande nederbörd kan det vara klokt att välja en alternativ plats eller förbättra jorden med organiskt material för att förbättra dess dräneringsegenskaper.

För krukodling: Välj en rymlig behållare utrustad med många dräneringshål och fyll den med en högkvalitativ, väldränerande kompostblandning, vilket säkerställer en optimal miljö för dina växter.

Instruktioner för plantering:

I trädgården: Identifiera en plats som badar i solljus där jorden uppvisar god dränering. Placera lökarna, som har en droppform, cirka 30 cm från varandra, med sina spetsar precis vid jordytan. Att gruppera lökarna kan skapa ett visuellt tilltalande inslag i din trädgård.

I behållare: Välj en stor behållare som ligger i ett soligt område och använd en förstklassig, väldränerande kompostblandning. Placera lökarna cirka 18–20 cm från varandra, med spetsarna något exponerade ovanför komposten. Inkorporera lågväxande växter runt lökarna för en skiktad effekt, så att de unika blomstjälkarna står ut.

Se till att vattna ordentligt efter plantering för att komposten ska sätta sig runt lökarna.

Befruktning:

Applicering av ett lökspecifikt gödningsmedel på våren, som sammanfaller med bladverkets utseende, kan avsevärt förbättra blommornas livfullhet och växtens allmänna kraft. Följ tillverkarens riktlinjer angående dosering och appliceringsfrekvens.

Skötsel och underhåll:

  • Börja vattna när bladverket börjar dyka upp på våren och håll detta under sensommaren till början av höstens blomningsperiod, sikta på cirka 2,5 cm vatten per vecka.
  • Lövverket, som dyker upp på våren, kommer att påbörja fotosyntesen och på så sätt ge näring åt löken. När bladen börjar gulna och dra sig tillbaka på sommaren kan du förvänta dig att de distinkta bladlösa blomstjälkarna dyker upp.
  • Minska vattningen när blomningsfasen är avslutad, så att lökarna kan gå in i sin viloperiod.

Smarta tips för blomstrande Kapamaryllis:

  • Att skörda några blommor för att ha inomhus under den aktiva tillväxtfasen kommer inte att påverka växterna negativt.
  • Berika jorden med trädgårdskompost, finstrimlad bark eller väl upplöst gödsel efter behov för att förhindra vattenretention.
  • Kapamaryllis uppvisar optimal prestanda när de lämnas ostörda under flera år, så delning bör endast övervägas när det är absolut nödvändigt.
  • Det är absolut nödvändigt att förhindra att lökarna blir vattenmättade, eftersom det kan leda till röta.
  • Genom att följa dessa riktlinjer kommer din kapamaryllis att blomstra och ge elegans och livfulla färger till din trädgård och rabatt.
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.