Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Funkia

Odlingsguide: Hur man odlar Funkia

Funkior (Hosta) är skuggälskande perenner som kan förvandla alla skuggiga trädgårdar till ett grönt landskap som ser levande ut från vår till höst. Det som skiljer dem från andra perenner är det rika och färgglada bladverket som de oftast väljs för. Förutom sin tjocka bukett av blad blommar funkior också mjuka klockformade blommor på sommaren. Här på DutchGrown har vi sammanställt en omfattande guide som hjälper dig att komma i gång och få ut det mesta av dina funkior.


Hur man planterar funkior

För att få ut mesta möjliga av dina funkior, välj en plats i din trädgård som får halvskugga. Funkior trivs i områden med fläckigt solljus eller där de är skyddade från direkt solljus under den hetaste delen av dagen.

Funkior föredrar rik och bördig jord. Innan du planterar bör du förbereda jorden genom att tillsätta organiskt material som kompost eller välruttnad gödsel. Detta hjälper till att förbättra dräneringen och ger näringsämnen för en sund tillväxt. Se till att jorden är väldränerande för att förhindra vattendränkta förhållanden.

Gräv ett hål för varje Funkia-planta med 8 till 10 centimeters mellanrum. Hålet ska vara något större än plantans rot. Placera Funkian i hålet och se till att den är placerad på samma nivå som den var i plantskolekrukan. Att plantera dem 3 centimeter under markytan hjälper till att förhindra att kronan ruttnar. Fyll igen hålet med jord och tryck försiktigt till runt plantan.

Funkior kräver konsekvent fukt för att trivas. Vattna växterna regelbundet, särskilt under torra perioder, för att hålla jorden jämnt fuktig. Undvik övervattning, eftersom det kan leda till rotröta. Kompost runt basen av växterna med organiskt material kan hjälpa till att behålla fukt och undertrycka ogräs.

  1. Välj en lämplig plats med halvskugga
  2. Förbered rik, väldränerande jord
  3. Gräv hål med 8 till 10 centimeters mellanrum
  4. Vattna regelbundet och håll jorden fuktig

Funkior kan också odlas i behållare, vilket ger större mångsidighet i trädgårdsdesignen. Välj små eller medelstora funkior för krukor, eftersom de är mer lämpliga för begränsat utrymme. Använd en väldränerande krukväxtblandning och se till att behållaren har dräneringshål. Placera behållaren i ett delvis skuggat område och vattna regelbundet för att bibehålla markfuktigheten.

Skötselråd

Funkior är i allmänhet lättskötta växter, men med några få åtgärder kan du se till att de håller sig på topp. Ta bort alla döda eller gulnande blad för att främja bättre luftcirkulation och förhindra sjukdomar. Sniglar kan vara vanliga skadedjur, så överväg att använda organiska bekämpningsmetoder eller fysiska barriärer för att skydda dina växter. På hösten kan du klippa ner lövverket efter att det har dött tillbaka naturligt.

Följ dessa steg för att odla vackra och välmående funkior, och njut av deras frodiga bladverk och skira blommor som ger liv och färg till dina skuggiga utrymmen.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.