Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Echinacea

Odlingsguide: Hur man odlar Echinacea

Echinacea, även känd som solhatt, är en örtartad perenn som tillhör familjen korgblommiga växter. De har stora prästkrageliknande blommor med hängande kronblad och bruna hattliknande centrum, vilket ger dem deras ovanliga namn! De är blommor som blommar på sommaren och som älskas av fjärilar och pollinerare. Echinacea har blivit populär som prydnadsväxt i trädgårdar. I naturen hittar man dem vanligtvis i skogsområden. De växer bäst i soliga lägen, men tål halvskugga. En plats med morgon- eller eftermiddagssol är perfekt för dem. De har djupa rötter när de väl är etablerade, så de kan till och med växa i stenig jord!

Faktum är att solhattar är lätta att odla, långlivade och trivs i en mängd olika jordar med undantag för våt jord. Hemligheten med att odla solhattar är enkel: de gillar väldränerad jord. Det är det enda! Dessa växter kan överleva i en mängd olika jordar, men de bästa är lösa och grusiga.

Snabbguide

  1. Välj en plats där solen lyser helt eller delvis.
  2. Förbered jord som är väldränerad.
  3. Placera dem isär enligt sortens storlek.
  4. Vattna regelbundet tills rötterna har etablerat sig och minska sedan bevattningen gradvis.
  5. Flytta dem inte när de har etablerat sig.

När du planterar, tänk på att detta är tuvbildande växter som kan växa ganska högt. Beroende på vilken sort du har valt bör du hålla isär dem lika mycket som deras uppskattade bredd vid full storlek. De behöver i allmänhet inte stöttas eftersom deras stjälkar är robusta, även om vissa växter ibland kan bli slaka i skuggan. I så fall räcker det med en enda påle för att stödja en växt.

När dina växter är nyplanterade behöver du vattna dem regelbundet tills deras rötter har etablerat sig. Därefter kan du gradvis minska vattningen från varje dag till varannan dag, till varje vecka, varannan vecka och så vidare, tills du bara behöver vattna under torrperioder. De behöver inte gödslas och klarar sig bra med bara lite kompostmull på våren.

Att odla Echinacea är ett utmärkt sätt att tillföra färg och mångfald till din sommarträdgård. Du kan enkelt skapa förutsättningar för att lyckas med Echinacea eftersom de är mycket toleranta växter. De kan hantera alla genomsnittliga väldränerad jord och växer bäst i soliga lägen, men kommer fortfarande att växa bra i halvskugga. De behöver inte klippas för att blomma igen, men du kan ta bort vissna blommor för att återställa deras utseende efter att de har blommat färdigt. Dessa vackra blommor är också utmärkta snittblommor, så du kan vilja ha kvar dem för detta också!

Hur man odlar Echinacea

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.