Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Begonior

Odlingsguide: Hur man odlar Begonior

Begonior, ett fängslande släkte av blommande krukväxter, hittar sina vanligaste tillämpningar i rabatter, krukor och hängande korgar. De erbjuder ett kalejdoskop av former, färger och storlekar, som kastar sin livliga charm i skuggade utomhusutrymmen och inomhusskärmar. Med en förlängd blomningssäsong som vanligtvis sträcker sig från sommaren till ankomsten av den första frosten, är de ett härligt tillskott till alla trädgårdar.

Begonior har anmärkningsvärd anpassningsförmåga, blomstrande oavsett om de solar sig i solljus eller bor i skuggan. Denna mångsidighet gör att de kan förvandla även de mörkaste hörnen av din trädgård till fantastiska, levande sommarutställningar.

Begonior kommer från robusta, rundade knölar, som kan växa både upprätt och kaskad. Beroende på deras tillväxtmönster fungerar de som exceptionella prydnadsväxter för olika inställningar, inklusive krukor, fönsterlådor, blomsterbäddar, stora planterare och hängande korgar. De flesta knöliga begonior presenterar stora, utsökta blommor, som påminner om rosor, och visar ett bländande utbud av levande och lysande nyanser för att glädja blomsterentusiaster.

Plantera dina begonior

Begonior härstammar från tropiska klimat och trivs med gott om ljus men kräver skydd mot intensiv värme. Optimala platser för dem inkluderar områden som solar sig i morgonsolljus medan de njuter av skugga på eftermiddagen.

I kallare klimat kan begonior initialt odlas inomhus, speciellt om du tänker transplantera dem i din trädgård när vädret tillåter. För att påbörja denna inomhusresa, placera knölarna i en grund bricka fylld med krukväxtblandning, se till att de är vända uppåt och separerade 2 cm från varandra. Förvara brickan i ett svagt upplyst rum, vilket ger tillräckligt med vatten för att hålla krukväxten fuktig utan att mätta den. Inom cirka fyra veckor ska knölarna gro, då kan du överföra dem till en ljusare plats med gott om ljus. Håll dem inomhus tills hotet om frost helt har avtagit.

När det är dags att transplantera knölarna, gräv ner dem 2 cm djupt och behåll ett avstånd på 25 till 30 cm om de är avsedda för trädgården. När du planterar dem i inomhuskrukor och fönsterlådor kan du ordna dem något närmare varandra. Använd väldränerande, bördig jord för att säkerställa att dina begonior når sin fulla potential.

Ta hand om Begonior

  • Vattna dina begonior måttligt med några dagars mellanrum, se till att jorden förblir konsekvent fuktig men inte vattentät. Var försiktig så att du inte övervattnar, eftersom knölar är mottagliga för röta under alltför våta förhållanden och krukväxter kan uppleva stamröta.
  • Ge näring åt dina begonior med ett balanserat gödningsmedel för att stödja deras tillväxt.
  • För markplanterade begonior, överväg att applicera ett blygsamt lager av kompost runt växterna för att bevara fukt, se till att inte kväva stjälkarna. Begonior i krukor kräver inte kompost.
  • Behåll begoniornas utseende genom att döda under hela säsongen. Trimma förbrukade eller förfallna blommor ungefär en tum under blomman för att förhindra infektioner och främja växtskydd.
  • Minska vattningen mot slutet av växtsäsongen.
  • Låt blommorna naturligt vissna, och när lövverket blir gult, trimma det.
  • Före ankomsten av den första frosten, gräva försiktigt knölarna. Ta bort överflödig jord och låt knölarna torka på en solig plats i en vecka. Förvara dem individuellt i papperspåsar eller slå in dem i tidningar för förvaring.

Hur man odlar Begonior

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.