Tillbaka till bloggen

Liljeblommiga gruppen tulpaner

Liljeblommiga gruppen tulpaner

Liljeblommiga tulpaner är med rätta populära. De är lång och eleganta med en tunn midja och långsträckta kronblad. Om jag endast fick odla en slags tulpan, skulle det vara en liljetulpan.

Formen av deras blommor efterliknar de så kallade nålblommiga tulpanerna: Ottomanska rikets stolthet i 1500-talets Turkiet. Deras motsvarighet i modern tid är inte längre samlarobjekt, utan kraftfulla trädgårdsblommor som tillför sofistikation till varje rabatt som de läggs till i.

Tulpaner Ballerina

Men om jag verkligen endast fick plantera en slags tulpan skulle jag inte tveka inför att välja ‘Ballerina’, en djärv orangefärgad liljeblommajuvel. Det här är emellertid inte den typ av orange som gatuarbetarjackor har, utan mer av råsocker på pinne. Den officiella beskrivningen av tulpanen ‘Ballerina’ låter som en reklamannons: ‘Utsidan blodröd på citrongul mark med en orangegul venad kant; inuti, fjäderblommig orange med paprikaröd, gulsmörblommig stjärnformad bas, ståndarknappen ljusguldgul. Höjd 55 cm.’.

Inte nog med det, ‘Ballerina’ är starkt sötdoftande, vilket är ovanligt i den här särskilda gruppen av tulpaner.

För att hedra dess arv planterar jag regelbundet ‘Ballerina’ med vilda arter av Tulipa acuminata som efterliknar, om än löst, de turkiska sultanernas ursprungliga nåltulpaner. De röda, orange och gula färgerna hos dessa två stiliga tulpaner kompletterar varandra perfekt.

Liljeblommiga tulpaner används inte som en djärv färgklick i planteringen, utan snarare som en elegant medlem i en noggrann planerad trädgårdsrabatt. De flesta är ganska långa, mellan 55 och 65 centimeter, vilket är användbart för sen säsongstulpaner som odlas i en blandad rabatt.

Jag tenderar att endast plantera en liljeblommig tulpan i varje planteringsrabatt eftersom deras individuella elegans tenderar att tävla mot varandra. Det finns den lysande lilafärgade ‘Burgundy’, till exempel, men den skulle endast kämpa för uppmärksamhet om den mixas med ‘Ballerina’. En mer lämplig följeslagare till min favorit skulle vara ‘Blue Parrot’ med sin mjuka violettlila ton och smått rufsade, informella kronblad.

Förutom rikliga ‘Burgundy’ finns det andra bra liljeblommiga sorter inom samma färgintervall att överväga. Två i synnerhet med ljus kant till deras kronblad som ger dem en glittrande, tvåfärgad effekt: ‘Maytime’ är en rödaktig violett med en smal krämvit kant och ‘Ballade’, den mer dramatiska, har magenta och lila kronblad kantade med en ren vit marginal.

Tulpaner Red Shine

När det kommer till röda tulpaner (se mitt tidigare blogginlägg) är en av de allra bästa ‘Red Shine’ , och inte endast för det är en tulpan i liljeblommiga gruppen. Den röda färgen är djup, mörk och lysande, särskilt i fullt solljus. En sådan röd tulpan är oersättlig i många vårträdgårdar. Rött sticker djärvt ut och jag brukar alltid ge rådet att använda röda tulpaner i stora mängder genom hela trädgården för att få den där första färgstänken vid slutet av den långa och tråkiga vintern.

‘Jacqueline’ är den finaste rosa, djup och strålande. Blommorna är stora och det är en av de högsta här, 65cm. Trots att den är vacker på ett dramatiskt sätt, så är dess karaktär rätt olik från ‘Red Shine’. Jag skulle placera den noggrant i mer slutna och intima hörn i trädgården.

Mer intensitet erbjuds av ‘Mariette’ som officiellt är nedskriven som att vara laxrosa. Den här pigga, mer rödrosa sorten kommer sticka ut i varje rabatt som den används i. Jag minns att jag besökte en trädgård där ett stort område var överflödigt med tulpanen ‘Mariette’; inte massodlade, utan generöst fördelad mellan andra plantor där—det var underbart.

Tulpaner Marilyn

En av ‘Mariette’s avkomma har visat sig vara extremt populär både som rabattväxt och krukväxt. ‘Marilyn’ har ljusvita blommor som skarpt flammas i en djup fuchsiaröd.

Utan tvekan är ‘West Point’ den mest välkända liljeblomma tulpanen av dem alla. De oblandade gula blommorna är inte lika höga som många andra och när solen skiner öppnas dem mycket platt och brett och hänger som drönare över deras planteringsområden.

Tulpaner White Triumphator

För att avsluta den här kartläggningen av en av den viktigaste gruppen av tulpaner från en trädgårdsmästares perspektiv, måste vi ta hänsyn till ‘White Triumphator’. Den blir 60 cm hög, och de helvita blommorna är stora. Trots det här står den emot det värsta vädret och förblir effektiv i den sena vårträdgården i många veckor. Denna framstående tulpan sticker ut var den än används. Den kan fungera formellt när den placeras med jämna mellanrum i olika trädgårdsområden. Den är lika effektiv när den placeras lite här och där genom djupet av rabatten; dess höjd tillåter den att stolt stå ovanför dess omgivning. Stolt och sofistikerad kännetecknar dess karaktär.

‘White Triumphator’ är utan tvekan den bästa vita trädgårdstulpanen och kanske även en av de bästa vita blommorna tillgänglig för trädgårdsmästare under alla årstider.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.