Tillbaka till bloggen

Höga tulpaner

Höga tulpaner

Höga tulpaner är de bästa tulpanerna att ha mot slutet av våren längs med kanterna av trädgården. Naturen är givmild mot trädgårdsodlare genom att förse dem med en mängd olika riktigt högväxande, ståtliga och vackra tulpaner som blommar precis när man behöver dem.

Tulpaner finns i alla möjliga storlekar: utsökta miniatyrväxter för alpina rabatter och krukor, välbekanta enkla och dubbla för storskalig plantering i trädgården och även höga primadonnor som väntar på att få kliva fram på scenen mot slutet av våren. Alla har sina syften och de höga, sena tulpanerna är ett särskilt bra exempel på detta.

Allt händer snabbt i trädgården på våren. Buskar slår ut i blom och lövas i slutet av april och följs i snabb takt av sina perenna kollegor. Här finns marktäckande perenner med tidig blomning, t.ex. lungört, aklejor, brunneror och en hel mängd tidiga lökar. Dessutom är det många av de mer senblommande växterna som sticker fram ur jorden.

Sommarblommande perenner växer snabbt till sig så snart det börjar bli lite varmare och i början av maj har många av dem bildat kraftiga lövverk. I maj månad blir kortväxande tulpaner snabbt omsprungna i blandade rabatter med grupper av snabbväxande dagliljor, orientalisk vallmo, euforbia, flox och prydnadsgräs, bara för att nämna några. Det är definitivt nu vi vill se tulpaner som självsäkert kan sträcka sig högt upp över sin hektiskt växande omgivning.

Höga tulpaner

På många sätt är detta en tid när större är bättre. På senvåren finns det inte tillräckligt med plats i mixade rabatter för vidsträckta drivor med hundratals tulpanlökar. Istället behöver vi självsäkra exemplar som var och en sätter sin egen prägel. Tulpaner på 60-80 cm skulle se löjliga ut att stå ensamma på en kal mark, men i maj, bland buskar och spirande klungor av perenner, passar de in perfekt.

Höga tulpaner bör planteras en och en, i mjuka flöden i mitten och längst bak i rabatterna. Om de placeras i ett sammanhang ihop med andra trädgårdsväxter sticker de här tulpanerna upp som kronjuveler med sina dramatiska färger och djärva blomhuvuden. Det behövs inte många av de här magiska blommorna för att skapa ett mäktigt sceneri.

Tulpaner Big Smile

Tulpanen "Big Smile" är ett utmärkt exempel på dessa långstjälkade senblommande tulpaner. Till dess släktingar hör bland annat en av de mest välkända enstaka sena grupptulpanerna, Mrs John T. Scheepers. De långsträckta, ovala blommorna hos tulpanen "Big Smile" är citrongula när de öppnas och mognar till djupare gult under sin långa blomningsperiod. Jag odlar den bland klungor av Calamagrostis x acutiflora, ett prydnadsgräs som bildar stora finbladiga grupper mycket tidigt på våren, långt innan den börjar blomma.

Renown är en rosa sort av liknande ursprung som tidigare har spelat en viktig roll i förädlingen av bra tulpansorter för framställning av snittblommor. Dessutom har den också producerat avkommor, eller mutationer, som betyder mycket för oss trädgårdsmästare. Avignon är verkligen dramatisk med sina rika orange kronblad med rosa skiftningar som även är otroligt vackra som kroppar när de börjar utvecklas i nyanser av brons och terrakotta.

Tulpaner Menton

Den kanske allra mest populära av den här sorten är Menton. Tulpanen "Menton" är ljusrosa med en vackert svagt orange glöd. Från denna kommer i sin tur en av mina mest omhuldade favoriter någonsin, tulpanen Dordogne. Här är Mentons rosa utspätt med klart orange och bildar blommor som utstrålar värme och lyster.

Ett nytt tillskott i kollektionen är Clearwater. Här har vi det helt vita alternativet till rosa Menton vilket gör dem perfekta att blanda i rabatten. Dock inte i några väldiga mänger, utan slumpvis och vitt utspridda längs den bakre delen av en solig trädgårdsrabatt. Strö ut dem som rosa och vit konfetti.

Ett antal liljeblommiga tulpaner är också senblommande och relativt högväxande. Det är inte alla som är höga, men en som måste nämnas här är Jacqueline. Den blir lika hög som de andra tulpanerna som jag nämnt här. Blommorna är mycket stora, särskilt när de öppnas upp helt av solen. Tulpanen "Jacqueline" blommar i djup, kompromisslös rosa.

Tulpaner Queen of Night

För att avsluta det hela på ett litet annat sätt får vi inte glömma tulpanen ‘Queen of Night’ och dess dubbelblommande mutation ‘Black Hero’. Deras blommor, i djupt rödbrunt, ser nästan svarta ut och tycks små bredvid de dramatiska tulpanerna i gruppen enstaka och sena som jag nämnde förut. Deras storlek har dock ingen inverkan på deras effekt i en mixad kantrabatt. Jag skulle dock plantera betydligt fler av dessa särpräglade tulpaner än av de större blommande sorterna, i generösa mängder i en i en blandad rabatt. De bildar punkter och kommatecken och kan användas för att ge karaktär åt en sen vårrabatt. Det är inte konstigt att dessa svarta tulpaner är några av de allra mest omtycka sorterna av alla.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.