Tillbaka till bloggen

En simpel guide för att odla vackra tulpaner från lökar

En simpel guide för att odla vackra tulpaner från lökar

Få saker är så vackra som tulpaner på våren. Som tur behöver du inte vara begåvad med gröna fingrar för att kunna skapa din egen fantastiska uppvisning. Följ dessa enkla steg så kommer du snart att skörda dessa fantastiska blommor.

En simpel guide för att odla vackra tulpaner från lökar


1. TULPANER: NÄR SKA MAN PLANTERA?

Vi brukar säga att det är dags att plantera dina blomsterlökar när du behöver ha en kappa på dig på dagen. Men med det oförutsägbara vädret i Storbritannien kan det vara när som helst, så för att ta ett mer vetenskapligt tillvägagångssätt ska man se till att jordtemperaturen är 60 grader F (ca 15,5 grader C) eller lägre - i allmänhet oktober-november, innan den hårda frosten sätter in.

En simpel guide för att odla vackra tulpaner från lökar

2. ODLING AV TULPANER: HUR SKA MAN FÖRVARA DEM?

Våra tulpanlökar kan förvaras säkert under lång tid, så oroa dig inte om du inte är redo att plantera när du får dem, se bara till att plantera dem innan marken fryser. En till viktig sak att tänka på är att lökar, precis som vi, behöver andas! Så fort du får dina blomsterlökar ska du packa upp dem och förvara dem på en torr, välventilerad plats, helst vid en temperatur på cirka 40-70 grader F (4,5-21 grader C) .

3. ODLING AV TULPANER: HUR PLANTERAR MAN DEM?

Tulpaner gillar soliga platser med väldigt lite skugga. Tulpanlökar gillar inte våt eller fuktig jord, så se till att jorden har god vattenavrinning.

Den allmänna regeln när du planterar tulpaner är att plantera dem dubbelt så djupt som lökens djup är. Förbered alltså ett hål som är tre gånger så djupt som tulpanens djup - cirka 15 cm -, lägg ner lökarna med spetsen uppåt och täck sedan med jord. Håll ett avstånd på 12-15 cm mellan varje lök. Om du odlar i krukor eller behållare kan du plantera dem i klungor, närmare varandra, vilket kommer att resultera i en härligt uppseendeväckande krukväxt.

När du har planterat dina lökar ska du vattna dem ordentligt så att jorden kan sätta sig. Vänta sedan på att naturen ska belöna dig!

En simpel guide för att odla vackra tulpaner från lökar

4. ODLING AV TULPANER: HUR TAR MAN HAND OM DEM PÅ VÅREN?

Som tidigare nämnts, tål tulpaner inte för mycket vatten. När du ser gröna blad och knoppar komma upp ur jorden ska du vattna dem, men bara då det inte har regnat på 3-5 dagar. Detta gäller för hela växtsäsongen, i allmänhet räcker det med regn för att vattna tulpaner.

5. ODLING AV TULPANER: HUR TAR MAN HAND OM DEM EFTER BLOMNINGEN?

När dina tulpaner har blommat kan du ta bort huvudet, men ta inte bort bladen. Tulpaner behöver sina blad för att samla in näringsämnen, som sedan lagras i lökarna. När bladen blir gula/lila och dör kan du beskära dem. Vid denna tidpunkt ska du dock sluta vattna dem, så att lökarna kan vila. Det är viktigt att notera att de flesta tulpaner är ettåriga och inte fleråriga. Det finns en stor chans att de kommer tillbaka ett år, men allt beror på växtförhållandena.

Handla höstplanterade tulpanlökar

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.