Tillbaka till bloggen

Darwinhybridtulpaner - Djärva och Vackra

Darwinhybridtulpaner - Djärva och Vackra

Darwinhybrider är monstertulpaner, vars blommor ibland är större än en knuten näve och som garanterat kommer att utgöra en djärv och dramatiskt vacker uppvisning var som helst.

Denna grupp tulpaner uppstod genom att korsa gamla sorter av sent blommande Darwintulpaner med den djärva, tidigt blommande arttulpanen Tulipa fosteriana. Detta resulterade i kraftiga tulpaner med stora röda blommor som stod på tjocka, kraftiga, 60 centimeter höga stjälkar. Ur trädgårdsmästarens synvinkel är det som utmärker dessa tulpaner det faktum att de är fleråriga, när de planteras under normala odlingsförhållanden i trädgården.

Tulpaner Daydream

Låt dig inte skrämmas av de spektakulära blommorna i offentliga parker, rondeller och trafiköar som du träffar på varje vår. Massplanteringar av Darwinhybrid-tulpaner av detta slag ger visserligen en färgklick i sådana omgivningar, men skulle vara helt oskäliga i en privat trädgård.

Jag använder Darwinhybrid-tulpaner som enstaka och i små grupper i trädgårdsrabatter. I sådana situationer passar deras kraftiga storlek och djärva blommor perfekt bland de snabbväxande perenner och blommande buskar som omger dem. Det faktum att de med stor sannolikhet återkommer år efter år gör dem oumbärliga. Intressant nog kommer blommorna att bli mindre under de kommande åren, vilket gör att de passar bättre in i en hemtrevlig miljö.

'Daydream' är mitt första val när jag behöver en dramatisk blommande tulpan mitt i säsongen. Den är en variant av en mycket populär sort som heter 'Golden Parade' och när den öppnar sig är det svårt att skilja dem åt. Vad som händer under de följande dagarna fascinerar mig varje säsong. Andra morgonen har Daydreams blomfärg börjat mörkna och blir gradvis en varm glödande blandning av ljust karamellorange. Det är som om deras karaktär förändras från fräsch oförskämdhet till förförande mognad.

Tulpaner Golden Parade

Majoriteten av Darwinhybriderna är röda, orange, gula och olika kombinationer av dessa. "Red Impression", "Apeldoorn Elite", "Oxford", "Dover", "Parade", "Golden Parade" och "Ad Rem" är bara några av de mer kända sorterna som de flesta trädgårdsmästare känner till. Om man vill utveckla ett djärvt färgtema i trädgården är dessa pålitliga tulpaner som kan spela en viktig roll.

Om det finns en Darwinhybrid som du måste prova är det ´Banja Luka´. På många sätt är den kulminationen av allt som gör dessa lökar oövervinnliga. Enorma blommor som öppnar sig i generösa skålar med breda, fylligt röda kronblad som alla är kantade och strimmade med glödande gula sidor. Dessa blommor är inte diskreta, utan de skriker efter din uppmärksamhet. Bara några få av de blommor som är utspridda i trädgården kommer att väcka liv och ge glädje åt alla som ser dem, det gör dessa tulpaner.

Alla Darwinhybrider är inte röda, gula eller orange. 'Pink Impression' ingår i en relativt tidigt blommande grupp som inkluderar 'Salmon Impression' och 'Design Impression' - ett nytt tillskott i gruppen som har vitkantade, brokiga blad. 'Design Impression' skulle faktiskt vara en Darwinhybrid-tulpan som är värd att använda som ett krukväxtsexemplar.

Tulpaner Red Impression

Det finns inga renvita Darwinhybrider, men det närmaste vi kommer är 'Ivory Floradale'. Denna extremt attraktiva sorten är blekgul och ser sensationell ut i kombination med andra gula tulpaner som blommar mitt i säsongen.

Sist men inte minst finns det en ny Darwinhybrid tulpan som heter 'Purple Pride'. Detta är ett unikt tillägg till utbudet av denna viktiga grupp av tulpaner. Färgen är en mjuk lila-violett som ger upphov till en mängd idéer för spännande kombinationer både med andra tulpaner, men också med tidigt blommande perenner och buskar. Den kommer att fungera perfekt tillsammans med "Pink Impression" och kommer att vara oumbärlig i blandade färgkombinationer med andra lila, violetta, malvioletta och svartblommiga tulpaner som blommar i mitten och slutet av säsongen.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.