Tillbaka till bloggen

Att använda och välja tulpaner i trädgårdar

Att använda och välja tulpaner i trädgårdar

För mig är tulpaner pricken över i:et i mina trädgårdar. Att välja de olika sorterna och bestämma hur och var de ska användas i designer är ett särskilt nöje. Man kan skapa en trädgård utan dem, men det skulle inte vara lika dramatiskt eller vackert.

När de används på rätt sätt för tulpaner med sig liv till vårträdgården. Tillsammans med andra blommande vårlökar kan tulpaner planteras så att de reser sig mellan de olika permanenta växterna i dina rabatter för att forma djärva eller subtila kombinationer med dem, enligt dina önskningar.

Det som få människor inser är att det finns mer som kan göras med tulpaner än de muntra klumparna som vi ofta ser växa i framsidan av våra grannars trädgård, eller de täta raderna av röda och gula Darwinhybrid tulpaner planterade av kommunen i våra parker och i rondeller.

Att använda och välja tulpaner i trädgårdar


Olika arter av Tulipa och deras stora trädgårdssamling och sorter, blommar tillsammans över en säson som sträcker sig från sen mars till mitten av maj, och under ett bra år även senare. Eftersom varje lök blommar individuellt under cirka tre veckor, är det tydligt att det finns vissa sorter som blommar tidigt och andra mycket senare. Tricket är att välja ett sortiment av olika sorter som kommer blomma i följd av varandra för att garantera blommor genom hela våren och vidare in på sommaren.

Under tidiga våren börjar trädgården vakna upp från vintervilan. Perenner kommer ha dött och börjar nu precis att komma upp igen från den obetäckta marken. Buskar är nakna på våren och kan snabbt försöka tjäna sin plats genom att rusa i blom. Huvudsakligen är trädgården öppen, platt och avvaktar sin gröna mantel, just det rätta ögonblicket för att översvämma utrymmet med färger, och här är tulpaner min största tillgång.

Jag använder tulpaner på två sätt i trädgården. Jag planterar hundratals av ett begränsat antal av sorter som blommar tidigt för att skapa breda drifter av färg utöver den tomma duken som erbjuds av den öde och öppna trädgårdsmarken. Senare under säsongen väljer jag olika sorter som kommer försköna grannbuskar och perenner som börjar komma till liv i april och maj.

Tulpaner Stresa

Tulpaner som beskrivs som att blomma tidigt eller i mitten av säsongen är de som jag vänder mig till för massplanteringar i trädgårdar. Många vilda arter blommar tidigt och bland dessa är urval härledda från Tulipa kaufmaniana några av de mest dramatiska och vackra. Känd som waterlily tulpaner, de har stora blommor som öppnar sig platt och brett i starkt solsken. Den lysande röda ‘Showwinner’ är en av de allra tidigaste av dessa som blommar, men den som jag hela tiden använder är ‘Stresa’. De här friska gula tulpanblommorna strimmas djärvt av en rik röd flamma på utsidan. De här ljusa blommorna är en sofistikerad väckarklocka precis vid början av våren.

Tulpan Emperor härstammar från Tulipa fosteriana. Dessa mer högväxta lökar är rätt att välja ifall du endast vill ha en visning med en tulpan i centrum. De är inte endast dramatiska utan även regelbundet i blom under en mycket lång tid eftersom de blommar tidigt när temperaturen är låg. ‘Orange Emperor’ är alltid mitt förstahandsval, men en blandning av de alla är också värt att överväga.

Tulpaner Salmon Impression

Darwinhybrid tulpaner har väldigt stora blommor som hålls upp av robusta en stjälk. Deras användning vid kommunala planteringsodlingar har givit dem ett dåligt rykte, men jag bönfaller er att ge dem ett andra övervägande. De här tuffa tulpanerna kommer nästan utan tveka återkomma och blomma i dina rabatter i flera år framöver, vilket är något som inte kan sägas om många av de andra. Under det andra året kommer deras blommor vara betydligt mindre och mer i skala med miljön i en privat trädgård.

‘Apeldoorn Elite’ och ‘Parade’ är välkända pålitliga sorter att överväga och att använda och typiska för den här gruppen. Men min eviga favorit är ‘Banja Luka’. Denna dramatiska Darwinhybrid tulpan har röd och gulstrimmade blommor av kompromisslöss fräckhet.

Triumph tulpaner är de klassiska mittsäsongs tulpanerna tillgängliga i ett brett sortiment av färger. Vanliga färger såsom den oersättliga lila ‘Negrita’ är typiska, men det är även tvåfärgade sorter såsom ‘Happy Generation’, dramatisk vita med hallonrödrandiga blommor.

Tulpaner Orange Princess

Om det finns endast en tulpan ur Triumph gruppen som du måste testa är det ‘Princess Irene’. Den här kända sorten är en rik orange med yttre mörklila flammor. Under åren har den givit upphov till ett antal sportavkommor såsom ‘Pretty Princess’, ‘Ravana’ och till och med en dubbel ‘Orange Princess’. Blanda dem tillsammans för att skapa en riktig överdådig brännpunkt.

Senblommande tulpaner finns i ett otroligt utbud av former, storlekar och färger. Det finns senblommande sorter med enstaka blommor på väldigt höga stjälkar, en del har spetsiga liljeblommiga blommor och andra är kortväxta med dubbla blommor. Sorter i överflöd är: Parrot grupp tulpaner med torterade och vridna blad, Viridiflora grupp tulpaner med lätt grönstrimmande blommor och Fringed grupp tulpaner med tunna trådar som fransar deras kronblad.

Tulpaner Estella Rijnveld

Använd de här senblommande tulpanerna i nogrannt planerade sammansättningar med dina andra trädgårdsväxter och lägg särskilt märke till deras höjder. Höga tulpaner ur Single Late gruppen såsom ‘Menton’ eller ‘Apricot Giant’ kan resa sig upp mellan buskar och perenner i ändan av blandade rabatter. Liljeblommande tulpaner såsom ‘Red Shine’ och ‘White Triumphator’ kan planteras som en drift som reser sig upp inom en prydnadsgräsrabatt. Men mer kortväxta sorter som fransiga ‘Cummins’ och sköra Viridiflora gruppens ‘China Town’ placeras bäst nära framkanten av en rabatt där deras detaljer kan uppskattas fullt ut.

Om du vet vilken roll tulpanlökarna kommer spela i din trädgård, borde deras användning vägleda dig till att välja de mest passande sorterna.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.