Intervju med det Svenska Pionsällskapet

Vi hade nöjet att träffa Leena, som är ordförande och grundare av Svenska Pionsällskapet. Tillsammans med det finska systerföreningen Suomen Pionistit (Finska Pionister) är de världens största pionsällskap med ca 1200 medlemmar!

Med över 25 års erfarenhet av att odla pioner är Leenas kunskapsbank enastående. Hon har en fantastisk samling på pioner, som pryder hennes trädgård med sin färgglada blomning varje sommar.

Vi kunde naturligtvis inte motstå möjligheten att intervjua Leena, eftersom hennes omfattande erfarenhet av ett så varierat utbud av pioner väckte vår nyfikenhet. ”Hej Leena! Låt oss börja med att säga: Vi uppskattar verkligen dina insatser i att informera oss och våra DutchGrown-besökare och kunder om pioner. Tack för att du delar med dig av din värdefulla kunskap!”

Hej Peter, tusen tack för möjligheten att sprida lite kunskap och tips om pioner!

Svenska Pionsällskapet

1. Vilken pionsort är din favorit? Om det är omöjligt att välja en, vilka är dina topp-tre och varför?
Jag gillar pioner som man slipper stötta, såsom itoh-pioner, låga och/eller stadiga luktpioner (t.ex. ‘Ma Petite Cherie’, ‘Petite Porcelain’, ‘Jan van Leeuwen’). Vackra, pastelliga och mjukt rosa hybrider får mitt hjärta slå ett extra slag, såsom ’Pastelegance’, som är en av favoriterna. Itoh-pionerna är friska, vackra och de kan odlas högt uppe i norr.

2. Hur kommer det sig att du började med pioner? Vilken var din första pion?Jag bodde i ett område med många rådjur som åt upp mina rosor, så jag började intressera mig för pioner. Min allra första pion var ’Festiva Maxima’ som doftar underbart.

3. Är det lätt att odla pioner, är de något för en nybörjare? Kan jag testa dem även om jag inte har någon erfarenhet av trädgårdsodling?
Pioner är mycket lättskötta och perfekta för nybörjare. Bara man gör grundarbetet rätt och ordentligt, behöver man inte pyssla om pionen på många år. Det enda du behöver göra är att klippa ner bladverket när plantan vissnat på hösten.

4. Vi har hört att pioner kan bli över 100 år gamla. Är det sant? Andra källor säger att den högsta åldern är 20 år. Vad är sanningen?
Jag har sett över 150 år gamla buskpioner i Kina. De örtartade (som vissnar ner till hösten) kan leva i årtionden, men om blomningen börjar avta är det bra att dela och föryngra plantan genom att avlägsna gamla hårda rotdelar under hösten. Det finns berättelser om bondpioner som är väldigt gamla och som överlevt vid övergivna torp.

5. Hur djupt planterar du pionrötterna?
Ögonen (de små, rosa eller vita skotten på roten) ska inte hamna djupare än max 5 cm under jordytan. Om pionen hamnar för djupt, kommer den inte att blomma.

6. Vilken sorts jord föredrar du?
Jag brukar använda rosjord, som innehåller lite lera. Du kan göra en blandning så att 2/3 kan bestå av påsjord, kompost, lite barkmylla och en näve benmjöl, och 1/3 ska vara jord som du grävt från gropen som pionen ska planteras i. Då blir den omgivande jordens densitet samma som gropens, och pionen står inte i en blöt torvgrop. Tyvärr består påsjorden av mestadels torv här i Norden, och torven binder fukt.

7. Hur ofta ska man vattna nyplanterade pioner?
Om man planterar under hösten som är den bästa planteringstiden eftersom pionen är i vila och luften är sval och fuktig, behöver man bara vattna lätt i planteringsgropen. Precis som tulpanerna, gör pionroten över 80% av sina sugrötter under hösten. På våren, om vädret är soligt och torrt, är det bra att vattna roten om jorden är torr. Känn med fingret så djupt du kan bredvid plantan. OBS! Man vattnar alltid RUNT plantan, aldrig på den, annars finns det risk för piongråmögel (botrytis).

8. Hur lång tid tar det för en pion att etablera sig och blomma? Det beror förstås på rotens storlek och antalet ögon, men i de flesta fallen tar det ett par säsonger. Kan man göra något för att få dem att blomma första året?
För att lyckas, är bäst att plantera en kvalitetsrot från en välrenommerad säljare på hösten. Roten ska ha minst 3–5 ögon, och rotmassan (de tjocka lagerrötterna) ska vara så stor att den klarar av att försörja alla skotten. Första året kan pionen få för sig att öka rotmassan på bekostnad av blomningen, ibland torkar knopparna pga detta eller sen frost. Det innebär bara en finare blomning nästa säsong, när ingen energi har gått åt blomningen! Att påskynda blomningen kan man inte, men som sagt, satsa på stora, fina kvalitetsrötter med flera ögon och följ planteringsråden, då blir du inte besviken.

9. Vilka är de vanligaste sjukdomarna och ohyra som kan drabba pioner?
Piongråmögel (Botrytis paeonia) är den värsta boven. Det är sällan plantan dör, men man kan förlora åtskilliga stjälkar. Botrytis får stjälkarna att ruttna och kollapsa, ofta är de sist uppkomna stjälkarna som drabbas. Mögelsporerna brukar angripa levande växtdelar endast om betingelserna är de rätta, till exempel att våren är kylig och blöt. Området under knoppen kan bli brungrå av mögel och knoppen hänger och dör när näring och vatten inte når fram. Det är viktigt att avlägsna stjälkarna och bladen under hösten – pionen behöver inget vinterskydd av gamla blad, de är tuffa växter. Jorden ska vara genomsläpplig, ingen stående fukt (till exempel från snösmältningen). Se till att vattna runt pionen, inte på den. Plantera inget under pionen, och använd inte täckbark eller flis under den. Allt som binder fukt under pionen (även ogräs) ska bort. Planteringsavståndet är också viktigt, pionen måste få chansen att torka mellan regnskurarna och då ska de inte planteras för tätt – detta gäller även andra perenner tillsammans med pioner.

Pioner i trädgården i Sverige

10. Vilka är de viktigaste faktorerna så pionerna håller sig friska och livskraftiga?
Viktigaste är att roten från början är spänstig och frisk utan synliga skador. Plantering i ett ställe där det är minst 6 timmar sol om dagen, jorden är väldränerad och inget stående fukt blir kvar på jordytan. Planteringsavståndet till andra pioner och stora perenner har också stor betydelse.

11. Jag bor i ett kallt klimat, behöver jag skydda pionrötterna från frost och kyla när jag planterar dem under hösten?
Pioner är tuffa plantor, de behöver inte skyddas mot kyla, tvärtom, för att blomma fint måste de utsättas för kyla minst under några veckor under vintern! Uppe i norr skyddar snötäcket pionerna väl, men längre ner i landet behöver man inte täcka dem. Jorden under buskpionerna (som vi inte rekommenderar till kallare zoner än 4, och då i skyddade lägen) kan behöva täckas med granris under de första två vintrarna tills vårsolen börjar värma.

12. Hur ser en frisk pionrot ut? Vad ska jag titta efter för att vara säker på att jag får en kvalitetsrot?
En frisk, nyupptagen rot doftar fräscht, lite syrligt, den har inga hack eller synliga skador och inget mögel ska finnas på ytan. Acceptera aldrig en torr, skrynklig rot. Fräscha lagerrötter bryts lätt, medan gamla och torra böjer sig. Känn på vikten, fräscha rötter har en märkbar vikt medan gamla och torra är lätta.

13. Odlar du andra perenner eller lökar tillsammans med pioner?
Vårlökar (tulpaner, narcisser, krokus etc) är perfekta att plantera mellan och bakom pionerna, de får vissna i fred när pionerna börjar växa sig stora. Liljor är mina favoriter – de blommar efter pionerna. Icke-invasiva perenner som amsonia, gillenia, icke-klättrande låga klematis, lavendel på framkanten där jorden brukar vara torr, olika hostor.

14. Rekommenderar du plantering av pioner i kruka?
Nej. Pionen kan klara sig ett par, tre år i en rejält stor (minst 50 liter) stor bruka eller balja, men det blir svårt att veta hur mycket vatten man ska ge plantan. Krukpionerna har tendens att ruttna. Så småningom blir rotmassan så stor att det blir trångt och då avtar blomningen. Det är inte meningen att frihetsälskande pioner står i krukor.

15. Kan jag plantera pioner nära träd och buskar?
Helst inte. Buskar, träd och stora perenner kommer att skicka sina rötter dit där det finns näringsrik jord, så pionen kommer att slåss om näringen med dem. Bättre att hålla ett ordentligt avstånd mellan dessa plantor.

16. Kan jag plantera pioner i skuggiga områden?
Visst kan du det, men pioner ska helst ha minst 6 timmar sol om dagen. I skuggigare områden blir plantorna ofta högre och har färre blommor, som i och för sig kommer att hålla längre.

17. Vilka är de vanligaste felen vid pionplantering?
att plantera pionen för djupt, och den kommer inte att blomma 2) plantera i ett område som är för fuktig eller övervattning 3) plantera i ett för mörkt läge

18. Hur och när ska jag klippa ner pionerna?
Alltid bäst att klippa ner pionen när den vissnat på hösten. Detta minskar risken för mögelangrepp. Pionen behöver inget vintertäcke. Använd en vass sekatör eller en kniv. Att klippa på våren kan också skada de nya skotten.

Sällskapet har ett omfattande globalt nätverk med kontakter till välkända experter på allt som rör pioner. Deras livliga Facebook-grupp erbjuder en aktiv plattform för att snabbt få svar på frågor, identifiera okända pioner, dela inspirerande pionfoton och få kontakt med andra pionentusiaster. Besök gärna Svenska Pionsällskapets hemsida för mer information och för att bidra genom att bli medlem.

Pioner i trädgården