Tillbaka till bloggen

Väck din trädgård med väldigt tidigt blommande lökar

Väck din trädgård med väldigt tidigt blommande lökar

På senvintern vaknar trädgården till liv och en av de största glädjeämnena är de små lökarna som mot alla odds skjuter upp ur jorden. Många av dessa mycket tidiga lökar är anpassade till skogsförhållanden, t.ex. cyklamen, snödroppar och vinterakoner. Utan skuggan från lövkronorna och med tillräckligt mycket fukt rusar de ivrigt fram för att fullfölja sina tidiga tillväxtcykler.

I anlagda trädgårdar kan man hitta stora drivor av Cyclamen coum som har utvecklats under många år och som spridits genom frösådd. De börjar blomma på vintern och fortsätter en bra bit in på våren under samma väderförhållanden som vi skulle plantera snödroppar, vinteraconiter och anemoner.

Väck din trädgård med väldigt tidigt blommande lökar


Trädgårdsdesign handlar helt och hållet om att sätta samma växter som trivs i samma förhållanden och som tillsammans kan bilda en stabil växtgemenskap. För att de ska göra sig bra i våra trädgårdar måste de finnas i tillräcklig stor mängd för att dra uppmärksamheten till sig. Det är därför man alltid mest tänker på de mycket tidigt blommande lökarna i parker och stora planteringar där en generös mängd av dessa smålökar fått växa naturligt och bilda mönster i landskapet.

I våra egna trädgårdar är kanske skalan mindre men vi måste inte vara så försiktiga. Plantera storslaget och skapa mönster av sammanflätade odlingar och grupper av olika arter och sorter som finns tillgängliga. Se också till att placera sådana system i delar av trädgården där de lätt kan ses på vintern: nära stigar, ingångar och kanske inifrån genom fönstret.

I takt med att vintern övergår till tidig vår blommar olika arter av lökar. Cyklamen kanske redan har fullt upp med att sprida ut sina små rosa blommor för att bilda mäktiga drivor som kryper fram längs marken. Om inte, ingen fara, efter en tur till trädgårdscentret kommer du garanterat ha lökar som blommor precis när du behöver dem.

Eranthis Hyemalis

För mig är vintern snart slut när jag ser de första gula, klockformade blommorna av Eranthis hyemalis öppna sig under de dagar när solen tränger fram genom grenarna på de överhängande träden. En hel matta av de piggt gula blommorna från vinteraconiterna kring buskarna och nedanför häckar får garanterat humöret att skjuta i höjden. Och inte långt därefter får vinteraconiterna sällskap av säsongens verkliga stjärnor, snödropparna.

Galanthus elwesii är den inhemska snödroppen och även om den inte är lika stor och självsäker som någon av de exotiska Galanthus nivalis-sorterna, är den enligt mig den bästa om man vill ha effektfulla och naturalistiska inslag i sin trädgård. Galanthus snödroppar växer lätt upp i kort gräs och med träget arbete och en gnutta ansträngning kan man snart få dem att sprida sig. Genom att låta dem fröså sig själva och genom att dela och plantera om dem kan lökarna spridas mer för vart år.

Scilla Siberica

Blå blommor är vanliga i hela sortimentet av tidigblommande lökar. En av de tidigaste är Scilla siberica som är perfekt att plantera i små klungor bredvid grupper av Galanthus snödroppar.

Scilla mischtschenkoana ‘Tubergeniana’ har gnistrande vita blommor med en isblå linje i mitten av varje kronblad. I trädgården sticker den tydligt ut och är perfekt att plantera i mängd kring trädstammar och nedanför buskar.

Stor vårstjärna, Chionodoxa lucilea, verkar aldrig leva upp till sitt namn eftersom den blommar något senare, i alla fall nuförtiden, när snön redan varit försvunnen ett bra tag. Detta är en enkel art som finns i ett antal pastellblå och rosa nyanser som måste planteras i riklig mängd för att bli effektfulla. Den är pålitlig och sprider sig för vart år. Definitivt en som man bör ha med i den blandade täppan av lökar som vi kan utforma så här dags på året.

Mot slutet av vintern och början av våren står en ny grupp lågväxande lökar redo att ta plats på scenen. Tulpaner och påskliljor tillsammans med krokus, druvhyacinter och anemoner tar de ledande rollerna i våra vårträdgårdar, och då blir de små juvelliknande blommorna från de vinterblommande lökarna kvar som ett kärt minne som man kan se fram emot när det är dags för dem nästa gång.


Michael King 10/2020

Michael King är botaniker, före detta sekreterare i styrelsen för Kew Gardens, och har de senaste tjugofem åren bott i Amsterdam, nära Hollands blomsterfält. Michael är designer, lärare och trädgårdsförfattare och har skrivit tidskriftsartiklar och ett flertal böcker om växter och trädgårdar med särskild inriktning på planteringsdesign med hjälp av perenner och lökar. Han är en erkänd expert på framför allt prydnadsgräs och tulpaner.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.