Tillbaka till bloggen

Svarta tulpaner

Svarta tulpaner

Svarta tulpaner har varit tulpanförädlarnas heliga graal i århundraden. Det är ungefär som att det man inte har är det man vill ha, precis som en blå ros eller en gul snöflinga. Svart är en färg som är förenad med myter och associationer, och det är därför svartfärgade blommor upphetsar och fascinerar oss, i synnerhet den legendariska svarta tulpan.

Alexandre Dumas roman "La Tulipe Noire" publicerades 1850 och handlar om sökandet efter en svart tulpan i Holland i slutet av 1600-talet. Det är en berättelse om svartsjuka, lust och åtrå och har inspirerat tulpanodlare ända sedan dess att producera den äkta svarta tulpanen.

Tulpaner Queen of Night

Svarta tulpaner kommer förmodligen aldrig att finnas, men redan nu kommer det vi har vara lika bra ur trädgårdsmästarens synvinkel. De flesta trädgårdsmästare känner till tulpanen "Queen of Night". Dess färg är mycket mörk auberginelila och de klassiskt formade blommorna hålls högt ganska sent under tulpanernas blomningssäsong; den klassificeras som en Single Late Group-tulpan.

Tulpanen "Queen of Night" blommar vid en tidpunkt då många perenner blommar, tidigt på våren, och dess täta mörka blomning framträder perfekt när den planteras tillsammans med t.ex. akvilegier, euforbier, blödande hjärta - Dicentra spectabilis ,marktäckande Brunnera, Heuchera och Pulmonaria. Nya blad växer också snabbt vid den här tiden på året, bland annat dagliljor, hostor och ormbunkar, som alla utgör en perfekt inramning för "Queen of Night "s djupt tonade blomhuvuden.

Ur designers synvinkel används svart för att skapa djup i ett mönster. I trädgården kommer en mörkbladig buske som Cotinus coggygria "Royal Purple" , en klunga "svartbladiga" Ligularia eller en grupp svarta tulpanblommor att framstå som mer undanskymda när de associeras med ljusare färger. De mörka punkter som svarta tulpanblommor tillför i en plantering utgör en skarp kontrast till ljusare grannblommor. Blanda "Queen of Night" med klart gulblommiga tulpaner som den liljeblommiga "West Point" eller den enda sena tulpan, den rosa "Menton", för att skapa sensationell dramatik i rabatterna.

Tulpaner Vincent van Gogh

”Black hero” är en dubbel avkomma till 'Queen of Night' och med dubbelt så många kronblad är den ännu mer effektiv i trädgården. Dubbelblommor, även om de är ganska små, behöver placeras i skyddade platser för att undvika skador från kraftigt regn och vind. Jag skulle ta risken, eftersom dessa blommor kanske har den mörkaste toningen av alla tulpaner som finns tillgängliga för tillfället.

"Vincent van Gogh" har hedrats genom att namnge en anmärkningsvärd tulpan med delikata fransiga kronblad, som är en mörkbrun version av vinröd. Den här rika tonen passar utmärkt ihop med andra röda och lila tulpaner. Den skulle vara fantastisk, om några av de högre växande tulpanerna "Black Hero" lades till i en blandning av sent blommande dubbelblommande tulpaner som "Brownie".

Tulpaner Black Parrot

'Black Parrot' är utan tvekan min favorit bland dessa svartblommiga tulpaner. Färgen har mer liv i sig än de andra; den beskrivs bäst som rödlila. Precis som hos andra tulpaner från Parrot Group är kronbladen veckade och oregelbundna. Blommorna reflekterar ljuset i olika vinklar och ger gnist och dramatik åt omgivningen. Den blommar samtidigt som tulpaner från Viridiflora-gruppen, t.ex. "Spring Green" och "China Town", och utgör en vacker sofistikerad kontrast bland deras ljusare toner. Underplantera en sådan blandning med en rabatt av Ajuga reptans "Atropurpurea" eller Heuchera "Palace Purple" för att få något riktigt speciellt.

Svarta tulpaner må vara mörka och tillbakadragna, men när de används i kombination med ljusa vårblommor blir de dramatiskt effektfulla. Låt sökandet efter en riktigt övertygande svart tulpan fortsätta, men för tillfället har jag allt jag behöver för mina vårplanteringar.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.