Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Ranunkel

Odlingsguide: Hur man odlar Ranunkel

Glädjen med att odla ranunkel sträcker sig längre än till deras pålitliga prestanda och attraktiva blommor – den här snittblomman har ett otroligt långt liv i vasen! Genom att producera flera blommor per växt kommer din trädgård eller ditt landskap att ha ett överflöd av färg under hela sommaren. Skapa en monokromatisk uppvisning eller blanda olika nyanser med dessa lättodlade blommor.

Förberedelse:

Innan du planterar dina ranunkel-lökar ska du blötlägga dem i en behållare fylld med vatten i en timme. Detta ger svalkande fukt till löken, vilket stimulerar tillväxten. Värmen från vårjorden som pressas mot löken avdunstar fukten när knopparna dyker upp, vilket förhindrar problem med röta. Med rätt förberedelse erbjuder lökarna stjälkar som blir 45-60 centimeter höga med frodiga blommor som vetter mot solen.

Plats:

Lökarna behöver till en början fukt för att växa på våren och sommaren, så det är viktigt att hitta en plats med fullt solljus och väldränerande jord. Att plantera lökar på en skuggig plats ger inte den värme och fotosyntetiserande energi som krävs.

Vattning:

Undvik att övervattna lökarna när de väl är planterade, eftersom blöta eller våta förhållanden leder till misslyckad tillväxt och potentiella problem med röta. Efter den första vattningen, håll utkik efter torra områden. Om området blir torrt, ge jorden en måttlig vattning för att hålla fukttillförseln till lökarna.

Hur man planterar:

  • Plantera dina ranunkellökar på våren när de anländer.
  • Blötlägg dina lökar i vatten i cirka 1 timme innan du planterar – detta ger svalkande fukt till löken, vilket stimulerar tillväxten.
  • Hitta en solig plats med väldränerande jord.
  • Gräv hål som är 2,5 - 5 centimeter djupa och placera dina lökar 5-10 centimeter från varandra.
  • Placera lökarna med klorna nedåt.
  • Vattna ordentligt för att sätta sig, men övervattna inte.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du framgångsrikt odla och njuta av ranunkel i din trädgård.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.