Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Kalla

Odlingsguide: Hur man odlar Kalla

Kallor är ett fantastiskt tillskott till alla miljöer. De utstrålar elegans och har anmärkningsvärd livslängd. De finns i ett brett utbud av färger, som tillgodoser olika teman: från livlig gul till djup aubergine lila, delikat rouge rosa till lyxiga sammetsnyanser, livlig orange till intensiv blodröd - och, naturligtvis, den tidlösa favoriten, ren vit, som ofta finns i brudbuketter. Överraskande nog är odling av kallor från lökar enkelt, och genom att följa några okomplicerade steg kan du njuta av deras unika blommor år efter år.

Som med alla växter påverkar lökens kvalitet resultatet. Mindre, äldre lökar eller jordstammar kommer att producera sämre blommor, medan de starka och nyligen skördade lökarna från DutchGrown kommer att säkerställa en större växt med ett överflöd av högkvalitativa blommor.

När är den bästa tiden att plantera Kallor?

Plantering av kallor görs bäst på våren, när risken för frost har sjunkit.

Vad är det föredragna solljuset för Kallor?

I varmare områden trivs kallor i både full sol och halvskugga. Men i svalare klimat blomstrar de bäst i full sol.

Var ska man plantera Kallalökar?

Kallor har anmärkningsvärd mångsidighet, blomstrar i trädgårdssängar och gränser, samtidigt som de fungerar som ett utmärkt val för planterare och behållare.

När du planterar dem i lådor eller rabatter är det viktigt att tänka på att vissa sorter kan nå höjder på upp till två meter. Därför är det lämpligt att placera dem bakåt eller i mitten av planteringsområdet. Det är värt att notera att deras distinkt fläckiga lövverk förblir visuellt tilltalande under hela säsongen, även efter att blomningsperioden är slut.

När du väljer krukor eller behållare trivs kallor i allmänhet när de planteras för sig själva. Det betyder inte nödvändigtvis att du inte kan para ihop dem med andra, men för optimala resultat föredrar de att ha sitt eget utrymme.

För dem som har turen att ha en trädgård bör kallor utan tvekan inta en hedersplats. Kända för att hålla länge i en vas - upp till imponerande två veckor - är de också produktiva när det gäller att producera blommor under hela säsongen. Det är ingen överraskning att kallor fortfarande är en uppskattad favorit bland blomsterhandlare.

Hur man planterar Kallor

För att plantera kallor, följ dessa steg:

  • Gräva ett hål som är ungefär 7-10 cm djupt. (Som en allmän riktlinje för plantering av lökar, ge minst dubbelt så hög som deras höjd i jord ovanför dem.) Placera försiktigt löken i hålet med skotten uppåt.
  • I blomsterlådor, behåll ett avstånd på cirka 15 cm mellan varje glödlampa. Om du planterar i behållare kan du placera dem lite närmare varandra, ungefär 10 cm från varandra.
  • Efter plantering, vattna området noggrant för att hjälpa jorden att sätta sig runt lökarna. Till en början, när lökarna är nyplanterade, är det viktigt att vattna sparsamt. När växterna utvecklar några löv kan du gradvis öka mängden vatten du tillhandahåller.
  • Var tålamod efter plantering; Det kan ta cirka 2 veckor eller mer för de första kallaskotten att dyka upp. När de väl gör det växer växterna vanligtvis snabbt.
  • Kallalökar blommar vanligtvis på sommaren. Efter att blommorna har bleknat, låt växten gå igenom en vilofas. Under denna period finns det inget behov av omfattande vattning.

Om du vill försöka bevara dina kallor för följande år, följ dessa instruktioner:

  • Gödsla regelbundet under hela växtsäsongen. Så snart blommorna bleknar, ta omedelbart bort blomstammarna. Detta hindrar växterna från att producera frön och sparar energi för nästa års blommor. Fortsätt gödsla tills lövverket börjar gulna.
  • När bladen har vissnat bort, gräva upp lökarna och klipp av eventuellt kvarvarande lövverk och lämna ungefär en tum eller två av stammen fäst. Låt lökarna härda på en varm, torr plats i flera dagar.
  • Placera dem sedan i en låda som innehåller lätt fuktig torv. Förvara lådan i ett mörkt område. Kontrollera regelbundet under vintern för att säkerställa att lökarna varken är alltför fuktiga (vilket kan leda till röta) eller alltför torra (vilket får dem att torka).
  • Återplantera lökarna på våren när nästa växtsäsong börjar.

Hur man odlar Kalla

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.