Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Flox

Odlingsguide: Hur man odlar Flox

Flox, som är kända för sitt överflöd av små, ofta doftande blommor på sommaren, finns i olika former, från höga perenner till krypande eller alpina sorter. Vissa växer till och med som ettåriga för sängkläder.

En populär typ är Höstflox. I naturen kan den bli nästan 2 meter hög och ha rosa blommor. Genom år av förädling har kortare och mer färgstarka sorter utvecklats, i nyanser från blått och lila till rosa, magenta, rött och vitt. Dessa trädgårdsvärdiga sorter erbjuder inte bara doft och långa blomningsperioder utan lockar också till sig bin och andra pollinerande insekter.

Flox är härdiga och lätta att odla, vilket gör dem till värdefulla medlemmar av örtartade gränser och stugträdgårdar. Deras robusta stjälkar gör att de oftast inte behöver stakas upp, och de tenderar att vara resistenta mot skadedjur och sjukdomar, vilket ger många år av skönhet i trädgården. De passar bra ihop med andra perenner som riddarsporrar och red hot pokers, men kan också kombineras med prydnadsgräs för en mer modern look. Flox är också utmärkta snittblommor.

För att framgångsrikt växa flox, välj en solig plats med fuktig, väldränerad jord. Vid varmt, torrt väder, se till att hålla dem välvattnade, eftersom de är känsliga för torka. Medan de i allmänhet kräver lite vård, kan deadheading omedelbart efter blomningen uppmuntra fler blommor senare under säsongen. Att dela växterna med några års mellanrum är bra för deras hälsa och fortsatta blomning. För högre sorter, placera dem på baksidan eller i mitten av en rabatt, medan kortare sorter passar bäst på framsidan.

När du planterar flox på våren ska du se till att jorden är varm och fuktig, eftersom de inte trivs i torra, sandiga jordar. Att tillsätta organiskt material som trädgårdskompost eller gödsel före plantering och kompost efteråt kommer att förbättra markförhållandena. Flox tenderar att bilda stora klumpar med tiden, så att dela dem vart tredje eller fjärde år tidigt på våren kommer att bibehålla deras vitalitet och förhindra överbeläggning. Tecken på att en delning är nödvändig är minskad blomning och ett glest centrum.

Hur man planterar flox:

  • Välj rätt plats: Välj en lämplig plats för plantering din Flox kala rötter. De föredrar full sol till halvskugga, så hitta en plats som får minst 4-6 timmars solljus varje dag. Se till att jorden är väldränerad för att förhindra vattensamling, eftersom Flox inte trivs i vattniga förhållanden.
  • Förbered jorden: Innan du planterar, förbered jorden i det valda området. Ta bort ogräs, stenar eller skräp från planteringsplatsen. Du kan också ändra jorden genom att lägga till kompost eller gödsel för att förbättra dess fertilitet och dränering. Bearbeta jorden till ett djup av ca 30 cm för att luckra upp den.
  • Blötlägg rötterna: Det är en bra idé att blötlägga dem i vatten i ungefär en timme före plantering. Detta kommer att återfukta rötterna och förbereda dem för plantering.
  • Gräv planteringshålet: Använd en spade för att gräva ett hål i den beredda jorden som är tillräckligt stor för att rymma Flox-plantans rötter. Hålet ska vara tillräckligt djupt så att toppen av rotkulan är i nivå med den omgivande jorden.
  • Placera växten i hålet: Placera försiktigt roten i hålet du grävde, se till att rötterna sprids ut och inte klumpas ihop. Placera växten så att kronan (där rötterna möter stammen) är precis vid marknivå.
  • Fyll igen hålet: Fyll hålet med jord och stampa försiktigt ner den runt rötterna för att eliminera eventuella luftfickor. Var försiktig så att du inte skadar de ömtåliga rötterna. När hålet är fyllt ska växten vara stabil och upprätt.
  • Vattna ordentligt: Efter plantering, ge Flox en grundlig vattning för att hjälpa till att sätta jorden och uppmuntra rotetablering. Vattna växten tills jorden är jämnt fuktig men inte vattendränkt.
  • Kompost (valfritt): Om du lägger ett lager organisk kompost runt plantans bas kan det hjälpa till att hålla kvar fukten, bekämpa ogräs och reglera marktemperaturen. Se dock till att lämna en liten lucka runt stammen för att förhindra röta.
  • Håll jorden fuktig: Under de första veckorna efter planteringen ska du se till att jorden är konstant fuktig men inte vattendränkt. Detta hjälper växten att etablera sina rötter och främja en sund tillväxt.
  • Övervaka och underhåll: Övervaka regelbundet din nyplanterade Flox för tecken på tillväxt och justera vattningen därefter. När de väl är etablerade är Flox i allmänhet lättskötta, men du kan behöva vattna under torra perioder och ge lite stöd om de är höga sorter.

Genom att följa dessa steg kan du plantera Flox med bar rot framgångsrikt och njuta av deras vackra blommor i din trädgård!

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.