Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Fänrikshjärta

Odlingsguide: Hur man odlar Fänrikshjärta

Dicentras, allmänt känd som "Fänrikshjärta", har fått sitt namn från sina fylliga, hjärtformade blommor. Fänrikshjärta älskar skugga och blommar på våren. Dessa blommor finns i vackra rosa, lila, röda och vita färger och når mogna höjder på mellan 50 och 100 centimeter.

Hur man odlar fänrikshjärta

Fänrikshjärta trivs bäst när de planteras i rik och väldränerande jord i ett skuggigt eller delvis skuggat område. Om din jord behöver berikas, tillsätt kompost före plantering. Börja med att gräva hål som är tillräckligt stora för att alla rötter ska få plats. Placera hålen 45-75 cm från varandra (större sorter kan behöva upp till 90 cm) och plantera i marken med rötterna nedåt och växtpunkterna 2,5 cm under marknivån. Fyll på med jord och tryck till ordentligt runt plantorna. Vattna ordentligt efter planteringen och låt jorden sätta sig runt rötterna.

För planteringslådor, använd väldränerande och humusrik krukväxtjord. Välj stora behållare som är tillräckligt stora för att rymma den mogna storleken på fänrikshjärtan, och se till att de har bra dräneringshål.

Hur man tar hand om fänrikshjärta

Vattna efter behov under aktiva tillväxtperioder och ge cirka 2,5 centimeter fukt per vecka. När blomman börjar gulna och vissna kan den klippas ner till marken. Ta inte bort bladverket innan det blir gult/brunt, eftersom det är nu som växten lagrar reserver för nästa års tillväxt.

Du kan gödsla regelbundet för att stimulera tillväxten. När bladen börjar växa fram på våren kan du tillsätta ett gödningsmedel i jorden runt växten, tillsammans med extra kompost. Detta kan ge dig fler blommor som är mer långvariga. Tänk på att fänrikshjärta vanligtvis når sin fulla storlek under sitt tredje eller fjärde år.

Ytterligare skötselråd:

  • Applicera ett lager av organisk kompost intill växterna för att behålla fukt och undertrycka ogräs.
  • Skydda fänrikshjärta från starka vindar, eftersom deras ömtåliga stjälkar kan brytas.
  • Håll koll på skadedjur som sniglar och vidta lämpliga åtgärder för att bekämpa dem ekologiskt.
  • På hösten täcker du området runt växterna med ett lager kompost för att ge ytterligare näringsämnen under vintern.

Följ dessa steg och du kommer att odla vackra fänrikshjärtan med charmiga blommor som ger liv och färg till dina skuggiga utrymmen.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.