Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Dahlior

Odlingsguide: Hur man odlar Dahlior

Ingen sommarträdgård är komplett utan den fantastiska närvaron av dahlior. Dessa djärva och livfulla perenner kommer ursprungligen från Centralamerika och Mexiko och är inte bara vackra utan också otroligt enkla att plantera och underhålla. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller precis har börjat, kanske du undrar hur man odlar dahlior, vilka sorter som passar dig bäst och hur man tar hand om dem under de kallare månaderna.

Låt oss utforska några av de fantastiska dahliasorter som du kan välja mellan, var och en erbjuder en unik touch till din trädgård:

Enkelblommande Dahlia: Underskattade men ändå fängslande, enkla dahlior har ett lager av rundade eller spetsiga kronblad som omger en central ring. Dessa charmiga blommor är inte bara estetiskt tilltalande utan också utmärkta för att locka pollinerare, vilket ger liv och rörelse till din trädgård.

Sjöros: Även känd som Powder Puff Dahlias, har dessa skönheter distinkta dubbelfjädrade kronblad. Anemonblommande dahlior har ett ovanligt och iögonfallande utseende som säkert kommer att göra ett djärvt uttalande i din trädgård och väcka beundran från alla som ser dem.

Frigoulet Dahlia: Bland de mest populära dahliasorterna har frigoulet dubbelt spetsiga kronblad som skapar en rörformad effekt, vilket ger dem smeknamnet "Spiky Dahlias". Med en rad olika storlekar tillgängliga, från miniatyr till jätte, ger de en touch av unikhet och drama till din trädgård.

Dahlia med mörkt blad: Dark Leaf Dahlias står ut från mängden och är kända för sitt slående mörka bladverk, vilket skiljer dem från sina ljusgröna motsvarigheter. Om du vill introducera en fängslande kontrast i din trädgård är denna sort ett utmärkt val.

Dvärg Dahlia: Som namnet antyder är dvärggeorginer små i storlek men stora i effekt. Dessa små underverk är perfekta för trädgårdsrabatter och containerplanteringar och ger en explosion av färg och charm till alla utrymmen de pryder.

Dahlia med pompong: Med sina sfäriska kronblad som böjer sig inåt skapar pompom-dahlior charmiga cirkulära blomhuvuden. De finns i en mängd olika färger och ger din trädgård en lekfull och glad touch som strålar av livfullhet.

Nu när du känner till dessa fascinerande dahliasorter kan du välja och vraka bland dem som bäst passar din trädgård och dina personliga preferenser. Med sina strålande nyanser och olika former kommer dahlior säkert att bli mittpunkten i din sommarträdgård, väcka beundran och tillföra en touch av magi till din utomhusmiljö.

Dahlias

Hur man planterar:

  1. När vinterfrosten har försvunnit kan du börja gräva hål med cirka 10 cm och 39 cm mellanrum i väldränerad jord. Eftersom dahlior föredrar ett soligt läge, försök att hitta en plats som får mycket solljus under hela dagen.
  2. Plantera dahliaknölen uppåtvänd med knölens spets uppstickande ur jorden.
  3. Vattna rikligt efter att du har täckt knölen med jord och tillsätt sedan ett gödningsmedel med några veckors mellanrum för att hjälpa dahlian att växa under sommarmånaderna.

creamy pink dahlias

Att plantera dahliaknölar i krukor och behållare är mycket lika! När alla tecken på frost har försvunnit kan du börja plantera dina knölar i krukor. Vi rekommenderar att du lägger till några stenar i botten av dina krukor för att hjälpa till med dränering. Du kan sedan lägga till komposten och knölarna i dina krukor och följa samma procedur som nämnts ovan.

Stödja växterna: När dahlior växer kan de bli topptunga och kan behöva stöd. Installera pålar eller burar runt växterna när de är unga för att hjälpa dem att växa upprätt och förhindra stambrott senare.

Kompost: Applicera ett lager av organisk kompost runt växterna för att behålla fukt, undertrycka ogräs och reglera marktemperaturen. Tallhalm, halm eller träflis är bra val för kompost till dahlior.

Gödsling: Dahlior äter mycket och mår bra av regelbunden gödsling. Använd ett balanserat, vattenlösligt gödselmedel eller ett granulatgödselmedel med långsam frisättning för att tillföra viktiga näringsämnen under hela växtsäsongen. Följ tillverkarens anvisningar för dosering.

Deadheading och beskärning: För att uppmuntra kontinuerlig blomning, ta bort blommor regelbundet. Denna process, känd som deadheading, uppmanar växten att producera fler blommor. Dessutom kan du klämma tillbaka toppen av unga växter när de når cirka 12-18 tum för att uppmuntra buskigare tillväxt.

bright pink dahlias
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.