Tillbaka till bloggen

Odlingsguide: Hur man odlar Astilbe

Odlingsguide: Hur man odlar Astilbe

Astilbe är en vacker och mångsidig flerårig växt som är känd för sina livfulla, fjäderliknande blommor och sitt vackra bladverk. Den har blommor i olika nyanser, från djuprött till mjukt rosa och lila. De börjar blomma mitt på våren och fortsätter till hösten, vilket ger färg under hela säsongen. Astilbe är vackra som kantväxter, marktäckare eller på vilket sätt du än väljer att integrera dem i din skuggiga trädgård. Eftersom Astilbe trivs i skuggiga områden är den ett utmärkt val för att ge färg och struktur. Oavsett om du är en erfaren trädgårdsmästare eller en nybörjare så kommer den här guiden att ge dig all information du behöver för att lyckas odla Astilbe!

Plantera dina Astilbe-rötter på våren när du har fått dem. Observera att Astilbe dröjer med att komma upp på våren, men när de väl börjar växa blommar de vanligtvis under hela säsongen. De kan till och med ha kvar sina bleka plymer långt in på hösten om du väljer att inte klippa av dem efter att de tappat sin färg. De är ett utmärkt val för att ge din trädgård ett stänk av dramatik, både med sina klara blommor när de blommar som mest och med sina mjuka nyanser när de bleknar.

Hur man planterar dem:

 1. Välja rätt plats: Astilbe växter föredrar halvskugga till helskugga, även om de kan tolerera lite morgonsol. Välj en plats i din trädgård som får fläckvis sol eller där växterna kommer att skyddas från direkt eftermiddagssol. Se dessutom till att jorden är fuktig och väldränerad.
 2. ´Förberedelse av jorden: Astilbe trivs i fuktig jord som är rik på organiskt material. Fyll jorden med organiskt material som kompost eller välruttnad gödsel innan du planterar för att förbättra dräneringen och bördigheten. Det är lämpligt att bearbeta jorden till ett djup på cirka 30 cm så att rötterna lätt kan etablera sig.
 3. Plantering: Astilbe planteras vanligtvis på våren. Gräv ett hål som är tillräckligt brett och djupt för att rymma plantans rotklump. Placera försiktigt astilben i hålet och se till att kronan (den punkt där stjälkarna skjuter ut från rotklumpen) är i nivå med eller något ovanför markytan. Fyll hålet med jord och tryck försiktigt till runt plantan.
 4. Vattning och myllning: Astilbe kräver ständig fukt för att trivas. Vattna växterna djupt och regelbundet, särskilt under torra perioder. Applicera ett lager av organisk mull, såsom strimlad bark eller kompost, runt växternas bas för att bibehålla markfuktigheten och hämma ogrästillväxten.
 5. Gödsling: Astilbe mår bra av regelbunden gödsling för att främja en sund tillväxt och riklig blomning. Använd ett balanserat gödselmedel med långsam frisättning på våren när nya skott börjar växa. Alternativt kan du använda ett flytande gödselmedel utspätt enligt förpackningens anvisningar under växtsäsongen.

Skötsel av din Astilbe:

Underhåll: Följ dessa skötselråd för att hålla dina astilbeväxter friska och vackra:

 • Plocka regelbundet bort bleka eller döda blommor för att uppmuntra fortsatt blomning.
 • Dela överfulla bestånd vart tredje till fjärde år tidigt på våren eller hösten för att bibehålla växternas livskraft.
 • Håll utkik efter skadedjur som sniglar och snäckor. Använd ekologiska bekämpningsmetoder om det behövs.
 • På hösten, när bladverket har blivit brunt, skär du ner stjälkarna till marknivå.

Vanliga problem: Astilbe är i allmänhet en växt som kräver lite underhåll, men den kan stöta på några problem:

 • Otillräcklig fukt: Astilbe kräver konstant fuktig jord. Om växterna inte får tillräckligt med vatten kan de vissna eller så kan blomningen utebli.
 • Solbränna: Direkt eftermiddagssol kan bränna bladen på astilbe. Se till att växterna har tillräckligt med skugga för att förhindra solbränna.
 • Mjöldagg: Denna svampsjukdom kan drabba astilbe och orsaka en mjölaktig vit beläggning på bladen. Ge god luftcirkulation och undvik övervattning för att förhindra mjöldagg.
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.