Tillbaka till bloggen

De bästa röda tulpanerna att odla

De bästa röda tulpanerna att odla

Rött är färgen på stoppljus, nödknappar och blod, och den finns också hos många av de mer dramatiska tulpansorterna. Röda tulpaner är startskottet på våren, särskilt när de praktfullt sticker ut ur det omgivande gröna – deras komplementfärg.

Jag har många röda tulpaner i mina planteringar. De signalerar vårens ankomst på det mest slående sätt, framför allt när de växer bland friskt grönt bladverk. Faktum är att min förälskelse i röda tulpaner tog sin början ett år när jag planterade den liljeblommande tulpanen Red Shine i en rabatt med prydnadsgräs. Kontrasten mellan form, struktur och färg var helt förbluffande och alla blev helt tagna av den.

Tulpaner Showwinner

Gräs och även en gräsmatta är den perfekta miljön för alla tulpaner. Andra tidiga perenner som dagliljor, Euphorbias, sly och ormbunkar bildar en liknande grönskande fond där dessa lökblommor elegant träder fram.

Röda tulpaner är varma, glödande och uppseendeväckande när de belyses av den starka vårsolen. I skugga och under mulna dagar kan de tyckas dystra, mörka och avståndstagande. Placera dem därför på öppna, soliga platser, långt fram i rabatterna eller i krukor och kärl där de automatiskt hamnar i centrum.

För att markera vårens ankomst är den mest effektfulla tulpan vi kan plantera utan tvekan Showwinner. Denna rödblommiga tulpan ur Kaufmanniana-gruppen är ett av de mest framträdande inslagen i den välkända holländska lökträdgården Keukenhof när den slår upp sina portar för allmänheten varje år under tredje veckan i mars. Då är trädgården ett böljande hav av grönt gräs och silhuetter av gamla träd. Snart kommer trädgården förvandlas till en uppsjö av färger, men än så länge är de upprepade raderna av "Showwinner” på en matta av holländska krokus mer än tillräckligt för att fascinera varenda besökare.

Tulpaner Kingsblood

'Abba' är en tidig dubbelblommande röd tulpan som också blommar tidigt på våren och är ett utmärkt alternativ för krukor och lådor på uteplatsen, medan 'Showwinner’ gör sig bättre i trädgården med sin starka uppbyggnad som får den att återkomma och blomma i många år framöver.

Kejsartulpaner är några av de bästa tulpanerna för kantplanteringar i trädgården där de med bra dränering och gott om utrymme att växa har stora chanser att återkomma år efter år. Av dessa är "Madame Lefeber" mer känd som Red Emperor (Kejsartulpan). De spektakulära röda blommorna öppnar sig brett och avslöjar en framträdande svart botten som kantas av klargult. Efter att den hittades i naturen 1906 har denna tulpan från Fosteriana använts i förädlingsprogram som utmynnat i dagens oumbärliga sortiment av andra färger, bland annat de gula, orange och vita kejsarna.

Plantera 'Red Emperor' i en kruka eller i ett skyddat hörn av trädgården där de stora öppna blommorna inte riskerar att skadas av häftiga regnskurar och blåst.

Tulpaner Red Pomponette

Om du vill väcka grannarna och påminna alla om att trädgårdsåret har börjat finns det ingen bättre tulpangrupp än Darwinhybriderna. De här stora, djärvt färgade tulpanerna är inte bara till för offentliga parker och rondeller utan passar även för mycket annat i våra egna små trädgårdsutrymmen. Saken är den att de är att de är tåliga och lätt kommer tillbaka år efter år för att blomma. Under sitt andra år och de som följer därefter är växterna vanligtvis mindre, och så även blommorna.

Jag skulle i första hand välja Red Impression eftersom den blommar tidigare än de andra Darwinhybriderna. Det passar bra om vi vill fortsätta med det röda färgtemat senare på våren med kanske röda tulpaner från grupperna liljeblommiga och sena enstaka tulpaner.

Parade är en klassisk röd Darwinhybrid som passar mycket bättre för sig själv än att blandas med sin gula motsvarighet, något den allt som oftast råkar ut för i kommunala planteringar. Det finns också en ny nykomling som förtjänar att omnämnas, Jumbo Cherry, som bjuder på enorma, skålformade blommor i kompromisslöst signalrött.

Tulpaner Red Shine

Ytterligare en sort för alla som älskar dubbelblommande tulpaner, Röd Pomponette’, som visar sig vara en dubbelblommande form av 'Red Apeldoorn', en av de mest populära tulpanerna för storskaliga kommunala planteringar.

Sent på våren har trädgården vaknat fullt ut med rikligt blommande buskar och perenner som snabbt växer upp mellan dem. Tulpaner måste vara höga och dramatiska för att synas i denna pampiga fest, och återigen är det de rödblommiga som är de mest iögonfallande.

Min egen favorit för den här senare säsongen är "Red Shine", en perfekt liljeblommande tulpan. Färgen har samma färg som rött trafikljus. Den blommar i början av maj med blommor som successivt växer sig större under den långa pålitliga blomningstiden. I starkt solsken öppnar sig blommorna helt och visar upp sin botten.

Tulpaner Red Emperor

Ungefär samtidigt blommar tulpanerna från gruppen sena och enstaka, varav många har exceptionellt stora blommor. "Kingsblood" är annorlunda. Blommorna sträcker sig högt, men de är inte särskilt stora och kan därför skapa ljusa färgfläckar längst bak i en blandad örtrabatt om de planteras i lösa böljande vindlingar. Färgerna på Kingsblood och "Red Shine" är identiska och man kan givetvis kombinera dessa båda på fantasifulla sätt.

Röda tulpaner är helt oumbärliga, ta mod till dig och repetera olika sorters tulpaner i din trädgård. Du kommer skänka lycka till alla som passerar förbi och ser dem.

Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar
Möt Ben, vår specialist på blomsterlökar

Har du utmaningar med trädgårdsarbetet?

Skicka dina frågor till mig! eller läs mer om mig.